Riksbanken och FI vill att storbankerna skall få stöd av FRA

De svenska storbankerna vittnar om att cyberattackerna gått upp efter det att Ryssland angripit Ukraina. Nu vill Riksbanken samt Finansinspektionen att Försvarets Radioanstalt, FRA, skall ge stöd åt bankerna, rapporterar Dagens industri, Di.
Erik Thedéen, säger att Nord Fondkommission är ett tydligt exempel på när försäljning drivs mot det som är gynnsamt för det egna företaget istället
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
FRA får idag endast stötta statliga bolag och myndigheter. I en hemställan till försvarsdepartementet i fjol uttryckte FRA att regelverket bör ändras så att även privata företag skall omfattas. FI ställer sig nu bakom önskemålet. Även Riksbanken vill se en sådan förändring av FRA:s uppdrag.

SEB:s teknikchef Petra Ålund uppger för Di att hon är positiv till förslaget.

”Det är absolut något som skulle välkomnas, och vi har också framfört våra åsikter om hur vi ser att vi kan hjälpa till. Det skulle hjälpa oss alla väldigt mycket att kunna dela kunskap och få hjälp i kritiska lägen”, säger hon till affärstidningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.