Riksbanken: ”Penningpolitiken kan behöva stramas åt än mer”

Samtliga ledamöter stod bakom prognosen att styrräntan höjs minst en gång till i år, skriver Riksbanken i en summering av protokollet från det senaste penningpolitiska mötet.
Riksbanken: ”Penningpolitiken kan behöva stramas åt än mer” - Riksbanken
Riksbankschef Erik Thedéen. Foto: Stefan Jerrevång / TT

Riksbanken släppte i dag protokollet från mötet den 28 juni då styrräntan höjdes 0,25 procentenheter till 3,75%.

Riksbanken flaggade då också för en höjning av styrräntan minst en gång till i år samt beslutade att öka takten i försäljningarna av statsobligationer från 3,5 till 5 miljarder kronor per månad från och med september i år.

”Samtliga ledamöter stod också bakom prognosen att styrräntan höjs minst en gång till i år. De betonade dock att penningpolitiken kan komma att behöva stramas åt än mer än i prognosen. Ny information och hur den bedöms påverka konjunktur- och inflationsutsikterna kommer att fortsätta vara avgörande för hur penningpolitiken utformas”, skriver Riksbanken i en summering av protokollet.

Vidare poängterade ledamöterna att kronan har fortsatt att försvagas sedan i april och att det också finns en risk att genomslaget från den svaga kronan på prisökningarna är större i nuvarande situation med hög inflation. Flera ledamöter lyfte att risken har ökat för att inflationen ska bita sig fast på en för hög nivå.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG