Riksbankens Breman: Alla påverkas negativt av hög inflation

Första vice riksbankschef Anna Breman medverkade i dag i en panel på temat "Aggregate and distributional effects of high and volatile inflation", anordnad av ECB. I sitt anförande fokuserade Breman på tre aspekter: skillnaden i inflationstakt mellan olika hushåll, skillnaden mellan hur centralbanker och hushåll ser på inflationen samt skillnaden i inflationsförväntningar.
Riksbankens Breman: Alla påverkas negativt av hög inflation - anna-breman-900
Anna Breman, vice riksbankschef. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Bremans slutsats är att hushåll drabbas olika när inflationen är hög, men alla påverkas negativt och därför måste den ner.

– När inflationen är hög, som idag, drabbas alla negativt. Samtidigt blir skillnaderna stora mellan de kostnadsökningar som olika hushåll möter. För vissa hushåll är inflationen betydligt högre än den genomsnittliga inflationen i Sverige. Det är av yttersta vikt att inflationen fortsätter att falla. Då kan reallönerna stiga och välståndet öka för hushållen i Sverige, sade Breman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets