Ränta
Riksbankens nya räntebesked

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent.
Enligt Infront Datas enkät väntade samtliga av tio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.
Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 19 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.
Riksbanken upprepar också att den ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om sammanlagt 45 miljarder kronor från juli 2019 till december 2020, enligt beslutet från april.
Liksom tidigare väntas räntan höjas mot slutet av året eller i början av nästa år. Låga räntor i omvärlden och ett försämrat stämningsläge innebär dock att räntan därefter väntas höjas i långsammare takt än tidigare väntats.
Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan.
Det framgår av Riksbankens nya prognos.
Den samlade bilden är att de långsiktiga inflationsförväntningarna sedan några år tillbaka ligger nära 2 procent. Denna utveckling skiljer sig från omvärldens där förväntningarna har utvecklats svagare.
Det skriver Riksbanken i en fördjupningsruta i den penningpolitiska rapporten.
För att uppnå prisstabilitet är det viktigt att aktörerna i ekonomin litar på att centralbanken återför inflationen till målet efter störningar som skapar målavvikelser. Att långsiktiga inflationsförväntningar inte avviker alltför mycket från målet är ett tecken på att aktörerna har en sådan tillit till penningpolitiken.
I Sverige har de långsiktiga inflationsförväntningarna stigit sedan 2015 och de senaste åren legat nära 2 procent. Detta gäller långsiktiga förväntningar uppmätta både i enkäter och från prissättningen på finansiella marknader.
Denna utveckling sammanfaller med en uppgång i inflationen och skiljer sig från utvecklingen i omvärlden, där förväntningarna har utvecklats svagare, särskilt i euroområdet.
Enligt Prosperas enkätundersökning har penningmarknadsaktörers inflationsförväntningar på fem års sikt sjunkit tillbaka något under året i Sverige.
“Men nedgången är ganska liten. I den senaste mätningen som publicerades i augusti förväntade sig penningmarknadens aktörer att inflationen mätt med KPI kommer att vara 1,8 procent om fem år”, skriver Riksbanken.
Sett till en bredare grupp respondenter, som inkluderar näringslivet och arbetsmarknadsparter, är nedgången i de långsiktiga inflationsförväntningarna ännu mindre.
“De långsiktiga inflationsförväntningarna enligt både prissättningen på finansiella marknader och enkätbaserade mått är nära 2 procent”, skriver Riksbanken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.