”Riksbanksbeskedet mer hökaktigt än väntat”

Riksbanken dels lägger in en liten sannolikhet för höjning redan under andra kvartalet 2024, samtidigt som de gör gör en relativt försiktig höjning av inflationsprognosen. Det innebär att dagens Riksbanksbesked var mer hökaktigt än väntat, skriver SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman.
Elisabet Kopelman och Riksbankschef Stefan Ingves framför Riksbanken Foto: SEB och Tomas Oneborg / SvD / TT

Som väntat lämnade Riksbanken räntan oförändrad vid 0%. Dock signalerade banken en räntehöjning under senare delen av 2024. SEB:s Elisabet Kopelman menar att Riksbankens räntebesked var tydligt präglat av den globala inflationsoron.

”Beskedet var ändå något mer ”hökaktigt” än väntat, eftersom Riksbanken dels lägger in en liten sannolikhet för höjning redan under andra kvartalet 2024, dels gör en relativt försiktig höjning av inflationsprognosen. Det ökar utrymmet för inflationsöverraskningar uppåt nästa år”, skriver hon.

Riksbankens egen räntebana indikerar en höjning med 25 punkter som fördelas jämnt mellan april och december. Det är något högre än de cirka 20 punkter i slutet av 2024 som SEB trodde på.

Här är Riksbankens nya räntebesked

Samtidigt var Riksbankens höjning av inflationsprognosen för nästa år mindre än vad SEB räknat med. Enligt Kopelman ökar det risken för nya prognosupprevideringar och leda till ett behov av en mer hökaktig penningpolitik.

”Skulle inflationen överraska på uppsidan under 2022 tror vi att Riksbanken kommer att revidera upp sin räntebana och tidigarelägga en räntehöjning och samtidigt börja dra ned obligationsportföljen redan nästa år. Vår egen prognos är en räntehöjning i slutet av 2023”, skriver hon.

Även Nordea ser Riksbanksbeskedet som mer hökaktigt än väntat, i och med att Riksbanken nu lägger in möjligheten för en höjning redan under andra kvartalet 2024.

”Dagens besked från Riksbanken var överlag som vi trodde. Möjligtvis är Riksbanken en aning mer hökaktig angående reporäntan”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.