Riskkapital flockas kring framtida nordiskt exportkluster

Norden har ett försprång när digital hälsa ska kommersialiseras internationellt. I det tysta flockas riskkapitalet redan.

Det är intrycket från när det snabbväxande regionala startupklustret Healthtech Nordic höll sitt första årliga investerarforum i Göteborg på onsdagen.

Marianne Larsson, chef för Nya branscher och innovation på Innovation Skåne och ledare för Healthtech Nordic, sade under sitt inledningstal att de nordiska ländernas utgångsförutsättningar för innovation inom digital hälsa kan liknas vid en perfekt storm.

Larsson talar bland annat om hur nordisk vård förvisso håller hög kvalitet, men att den har blivit alltmer otillgänglig för medborgarna. Det ger en patientdriven efterfrågan på innovationer inom digital hälsa.

Från vårdhåll drivs innovationsefterfrågan av nordiska välfärdsstater som vill ha digitallösningar som kan spara kostnader och frigöra resurser. Det innebär en konkurrensfördel mot länder vars privata vårdsystem snarare har inslag av överbehandling än tillgänglighetsproblem. I sådana länder, inte minst USA, finns dock en efterfrågan på kostnadsminskande innovationer. Den efterfrågan kommer från de försäkringsbolag som ska betala för vården.

Lägg till högt teknikutnyttjande så kan Norden sammantaget erbjuda entreprenörer inom digital hälsa ett värdefullt försprång för att kommersialisera och exportera sina koncept internationellt.

Huggsexa bland investerarna

På plats i Göteborg fanns 14 utvalda startupbolag som just nu söker kapital inför kommersiell uppskalningsfas, i flera av fallen internationellt.

De västsvenska bolagen inkluderade Aweria, en it-plattform för den informationsintensiva akutvårdskedjan med i dag tio svenska akutsjukhus i kundlistan och fler på gång, hälsospelappen Sidekickhealth, som etablerat sig i USA och håller på att få in så kallad A-runda finansiering från investerare, samt Visiba Care, som erbjuder en e-kliniklösning som effektiviserar och ökar vårdoperatörers tillgänglighet. Visiba Care var för övrigt en av vinnarna på både 2016 och 2017 års upplagor av Affärsvärldens och Ny Tekniks startup-lista 33-listan.

Åtminstone 15 inbjudna europeiska riskkapitalinvesterare, i flera av fallen med nyresta fonder på hundratals miljoner euro, närvarade.

Exemplen inkluderade life science-nischade branschveteraner som svenska Healthcap och nederländska Gilde Healthcare. På plats fanns även bredare riskkapitalister som Creandum, teknikinvesterarna som bland annat investerade tidigt i Spotify, samt Wallenbergssfärens historiskt medicintekniktunga private equity-bolag EQT, via nya venturefonden EQT Ventures. Creandum har bland annat investerat tidigt i digitalvårdbolaget Kry medan EQT Ventures backar upp konkurrenten Min Doktor.

Nytt kluster för digital hälsa i regionen Öresund-Kattegatt-Skagerack

Efter att ha lagt grunden i ett tidigare projekt bildades Healthtech Nordic år 2017 som en ny utvecklingsplattform för att ta ut nordiska innovationer inom digital hälsa internationellt. Starten skedde i Innovation Skånes regi i samarbete med Invest in Skåne, skånska inkubatorn Smile, Göteborgsbaserade Sahlgrenska Science Park, danska Copenhagen Bio Science Park samt norska Norway Health Tech i Oslo. Målet är att skapa cirka 700 nya jobb i regionen Öresund-Kattegatt-Skagerack.

Redan nu har nätverkets tidigare mål om att ha 100 deltagande startupbolag överskridits. De deltagande startupbolagen är inte begränsade till det geografiska partnerområdet, utan här finns även isländskt och finländskt bolagsdeltagande.

Digitalhälsan kan snart vara ett nytt nordiskt exportkluster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.