Robur Ny Teknik ökade 11,7% i november

Fonden Swedbank Robur Ny Teknik steg 11,71 procent i november, efter att ha tagit in flera nya innehav.
Robur Ny Teknik ökade 11,7% i november - Robur Ny Tekniks förvaltare
Förvaltarna Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen.

Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,87%. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Stenkil och Jesper Birch-Jensen.

Inledningsvis konstaterar förvaltarna att november bjudit på signaler om lägre räntor. Förvaltarna skriver också att fonden missgynnas av snabbt stigande räntor och gynnas av sjunkande räntor.

De främsta positiva bidragsgivarna var Fortnox, Adyen och Surgical Science. I den negativa vågskålen fanns istället Shoals, Frontier Developments och 11 bit studios.

Under månaden har förvaltaren gjort ett antal förändringar i fondens portfölj, man har bland annat tagit in Intuitive Surgical, Monolithic Power, SiTime, Workiva och The Trade Desk i portföljen samt sålt av innehaven i Acuvi, TinyBuild och Starbreeze.

Förvaltarna noterar att det finns tidiga indikationer på förbättring inom några av fondens huvudområden, såsom hälsovårdsteknik och konsumentelektronik. Samtidigt betonar de att förnybar energiproduktion och datorspelsbranschen står inför utmaningar efter flera år av överinvesteringar.

”Vi fortsätter att söka efter de bolag med bäst position inom sin nisch och som kan nyttja utmanande perioder till att stärka sin position ytterligare”, avslutar förvaltarna.

Vid ingången av månaden var fondens tre största innehav Novo Nordisk, Fortnox, och Paradox med portföljvikter om 6,41, 4,99 respektive 4,79 procent.

Gällande den geografiska fördelningen hade fonden störst exponering mot Sverige med 41,1 procent av allokerat kapital. Därefter kom USA och Danmark med vikter om 16,3 respektive 15,6 procent.

Största sektorer var samtidigt teknik, hälsovård och kommunikationstjänster med allokeringar om 55,7, 33,5 respektive 9,5 procent.

Swedbank Robur Ny Teknik, % november, 2023
Fond MM, förändring i procent 11,71
Fond i år, förändring i procent -9,87
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.