Rockkonsert? Nej, bolagsstämma!

Varje vår vallfärdar mer än 20 000 människor från hela världen till avsides belägna Omaha i Nebraska. Där köar de från småtimmarna fram till klockan 7 när portarna öppnas till stans nybyggda och enorma mäss- och konferenscenter. Rockfestival? Nej. Bönemöte? Nej. Seriefinal? Nej. Bolagsstämma i investmentbolaget Berkshire Hathaway.

De sektmötesliknande årsstämmorna i finansgeniet Warren Buffetts firma har blivit en liten industri. Stans hotell är utsålda månader i förväg. En baseballmatch spelas kvällen före. Stjärnor uppträder. Utanför stämmolokalen bjuder portföljbolagen ut produkter till besökarna; allt från bilförsäkringar över konfekt till juveler. Med aktieägarrabatt, förstås.

Det skulle lätt kunna viftas undan som amerikanskt geschäft. Men i själva verket är det ett föredöme. Aktieägarna behandlas med stor respekt. När formalian är avklarad sitter huvudägaren Warren Buffett och hans partner Charlie Munger på podiet och svarar på aktieägarnas frågor 6-7 timmar i sträck. Till dess alla har frågat det de vill.

Nu är detta knappast någon trend i USA, snarare ett lysande undantag. Också i Sverige är de flesta stämmor traditionstyngda. Investor, som inledde årets stämmosäsong på allvar på tisdagen, brukar vara bra. Volvo, den 4 april, är också pålitligt. Men för få bolag tar chansen att bjuda ut sig, att presentera sig själva och sin omvärld på djupet på och runt stämman.

Ganska ofta hörs klagomål över att bolagskoden har gjort att stämmorna har blivit för långa och tråkiga. Det brukar följas som ett brev på posten av krav på att kunna – just det – poströsta på anglosaxiskt vis.

Rundabordssamtalet med tre av landets tyngsta ägare på sidan 18 är intressant av flera skäl. Bland annat för att det visar hur mycket arbete de numera lägger ner på ägarfrågor och hur många olika sorters problem de måste hantera. Kanske frestande för stora ägare med poströstning? Nej, tanken sågas. Bra. Det som behövs är roligare stämmor med fler deltagare. Inte kortare och tråkigare. Då försvinner poängen med dem.

Guldregnet fortsätter
Priserna fortsätter att regna över Affärsvärlden. I helgen tilldelades Annelie Östlund och Per Agerman Guldspaden i tidskriftsklassen. De fick utmärkelsen för avslöjanden om finansmannen Alexander Richards äventyr på Aktietorget.

Juryns motivering löd: ”För att ha klätt av en bluffande finansman, bit för bit ha smulat sönder dementier och samtidigt visat hur bristande kontroll ytterst drabbar småsparare”.

Guldspaden delas årligen ut av Föreningen Grävande journalister till de journalister i svenska medier som ”avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.

Nyligen tilldelades Annelie Östlund och Per Agerman Hasse Olssons pris till Årets Ekonomijournalist.

Apropå…

… formuleringskonst

säga vad man vill om Persson. Men han kan formulera en sågning så det ryker ur munnen. Man nästan saknar honom.

… samarbetskonst

Reinfeldt och Wallström tillsammans på DN Debatt. Intressant ATT de skriver. DET de skriver förvånar mindre.

… bara konst

– Är vi ensamma? – Ja. Jävligt ensamma.

Ordväxling i genial liten utställning av Jesper Waldersten på Kulturhuset i Stockholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.