Rysslands tillväxt bromsade in mer än väntat under Q1

Rysslands ekonomi växte med 3,5% under första kvartalet, vilket är en minskning från föregående periodens tillväxt på 4%. Utfallet är också lägre än väntade 3,7%, enligt estimat från Bloomberg.
Rysslands tillväxt bromsade in mer än väntat under Q1 - KREML MOSKVA
Moskvafloden framför Kreml i Moskva Foto: Fredrik Sandberg / TT
Siffrorna för kvartalet är preliminära och mestadels insamlade innan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari. Det har följts upp av massiva västerländska sanktioner som väntas få Rysslands ekonomi att backa med cirka 10%i år, enligt centralbanken.

Den främsta tillväxtmotorn under första kvartalet var den viktiga olje- och naturgassektorn som tillsammans med gruvsektorn växte 8,5%. Tillverkningen var upp 5% medan detaljhandelsförsäljningen ökade med 3,5%. Ökningen var som minst inom jordbrukssektorn, upp 1,9%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets