Så handlade Fingerprint-topparna

Förundersökningen i det stora insidermålet runt Fingerprint Cards innehåller häpnadsväckande detaljer om topparnas aktieaffärer.

“Hej. Sitter tight men har sökt dig. Vill sälja mina 50 000 fpc lugnt och sansat.”

Avsändare till e-postmeddelandet är en tidigare styrelseledamot i det hajpade biometribolaget Fingerprint Cards. Klockan 16.33 den 29 januari 2014 gav ledamoten order att hela hans aktieinnehav i Fingerprint (benämnt fpc i mejlet) skulle avyttras. Aktierna låg i en utländsk kapitalförsäkring och mottagaren av meddelandet var styrelseledamotens aktiemäklare på Nordeas kontor i Schweiz. Denne utförde säljorderna som inbringade 2,8 miljoner kronor. Allt enligt det åtal som Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Pontus Hamilton väckte den 18 september i år mot tre tidigare toppfigurer i Fingerprint Cars plus ytterligare en person.

Knappt två timmar före styrelseledamotens mejl till mäklaren hade Fingerprint Cards dåvarande vd Johan Carlström mejlat ut en arbetsversion av bokslutskommunikén för 2013 till styrelsen och företagsledningen i bolaget, det vill säga inklusive styrelseledamoten. Processen följde den arbetsgång som Fingerprint har kring delårsrapporter.

När delårsrapporten offentliggjordes den 6 februari överraskandes aktiemarknaden av den låga prognosen för nästkommande kvartal. Aktien sjönk med som mest 18 procent. Enligt åtalet undvek ledamoten därmed en förlust på drygt 150 000 kronor.

Styrelseledamoten känns inte vid åklagarens beskrivning av förloppet:

“Den aktuella försäljningen var planerad sedan länge och styrelseledamoten hade vid försäljningen inte tagit del av det mail Du refererar till”, skriver ledamotens ombud i ett mejl till Affärsvärlden.

Denna händelse är en av totalt 16 åtalspunkter i ett av Sveriges största insidermål, räknat i pengar. Affärsvärlden belyser flera av dessa i reportaget “Insidermålet i Fingerprint Cards” i nr 44/2015. Samtliga fyra åtalade förnekar brott.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF