Så lite fick popstjärnan av Spotify – egentligen

Musikartisten Taylor Swift tog nyligen beslutet att dra tillbaka hela sin låtkatalog från Spotify på grund av streamingtjänstens dåliga ersättning. Enligt Spotify fick popikonen 2 miljoner dollar under det senaste året. En siffra som är gravt felaktig, enligt Swifts skivbolag.

– Jag är inte villig att bidra med mitt livsverk till ett experiment som jag inte anser kompenserar låtskrivare, producenter, artister och skapare av musik, sade Taylor Swift till Yahoo i samband med att hon tog bort samtliga av sina låtar från Spotify.

En talesperson för streamingtjänsten uppger för Time Magazine att Spotify betalat ut 2 miljoner dollar till Taylor Swift under de senaste tolv månaderna. Den siffran stämmer inte, enligt artistens skivbolag Big Machine. Vd Scott Borchetta säger till Time att skivbolaget fått knappt 500 000 dollar från Spotifys streaming av Swifts musik under perioden.

Scott Borchetta uppger att de tjänar mer på att streama Taylor Swifts musikvideor på Vevo än de gör på musikstreaming via Spotify.

Spotifys globala kommunikationschef Jonathan Price säger till Time att bolaget betalade en halv miljon dollar till Taylor Swifts skivbolag Big Machine – enbart under den sista månaden innan hon valde att plocka bort låtarna.

– Ju mer vi växer, desto mer betalar vi till artisterna. Och vi växer i en galen takt, säger Jonathan Price till Time.

Medieanalysföretaget Nielsen har nyligen undersökt hur konsumenterna agerar när de inte hittar sin favoritartist bland streamingtjänsterna.

”Fans som är villiga att köpa musik som saknas bland streamingtjänster är på det hela taget villiga att endast köpa en eller två låtar från ett album än samtliga låtar på skivan”, skriver Nielsen bland annat, enligt 24/7 Wall Street.

Taylor Swifts sålde en miljon kopior av nya albumet 1989 på en vecka, skriver 24/7 Wall Street.

Här finns mer information om Spotifys affärsmodell.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets