Så mycket stiger borättspriserna

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige steg i september.

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var upp med 3 procent under september, beräknat som glidande medelvärde över tre månader. För villor var priserna oförändrade, enligt månadsdata från Mäklarstatistik.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stått still samtidigt som villapriserna var upp med 1 procent. Under de senaste tolv månaderna noterade bostadsrättspriserna en uppgång på 6 procent medan villapriserna har stigit med 7 procent.

”Årstakten för såväl villor som bostadsrätter fortsätter trenden med ihållande prisökningar. Prisuppgångarna är större i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg jämfört med Malmö-området. Men även där har priserna ökat sett över en tolvmånadersperiod”, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

”Antalet bostadsrätter till salu i landet har inte varit så litet sedan Hemnet började föra statistik 2008. Bostadsrättsutbudet är 21 procent lägre på riksnivå jämfört med förra året. Även villautbudet i riket har minskat kraftigt och är nu 27 procent lägre jämfört med förra året”, säger Staffan Tell, pressansvarig för Hemnet.

Under augusti var prisutvecklingen på tolv månaders sikt +6 procent för bostadsrätter och +7 procent för villor.

Genomsnittspriset för hela landet för en bostadsrätt är 30.895 kronor per kvadratmeter medan medelpriset för en villa är 2.544.000 kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.