Saabs VD: Frustrerad över hållbarhetsdefinitionen

Affärsvärldens kartläggning visar på att SEB och Handelsbanken helt utesluter försvarssektorn trots det ökade krigshotet. Nu kritiserar Saabs VD bankernas hållbarhetsdefinition för vapentillverkare.
Micael Johansson, VD för försvarskoncernen Saab.
Micael Johansson, VD för försvarskoncernen Saab. Foto: Karin Wesslén / TT

Affärsvärlden har, i takt med att säkerhetsläget i Europa har försämrats, kartlagt de största svenska fondförvaltarnas (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank) hållbarhetspolicies kring försvarssektorn. Kartläggningen visar att Handelsbanken och SEB har en strikt linje och helt väljer bort försvarssektorn. Swedbank Robur säger inte helt nej till försvarssektorn och har idag aktier i krigsmaterielindustrin i vissa fonder, men inte i Saab. Nordea har den mest liberala inställningen till försvarssektorn och har aktier i svenska försvarsföretaget Saab.

Karin Askelöf, hållbarhetschef på Handelsbanken Fonder, sade i samband med kartläggningen till Affärsvälden att det ur ett kapitalförvaltningsperspektiv finns ”uppenbara hållbarhetsrisker i vapen- och försvarsindustrin, till exempel när det gäller mänskliga rättigheter och korruption, som är svåra och resurskrävande att kontrollera och övervaka löpande.”

Men fondförvaltarnas inställning till försvarssektorn har stött på patrull. Bland annat har Jörgen Berglund (M), ledamot i riksdagens försvarsutskott, tidigare har riktat kritik mot investerare som väljer bort försvarssektorn, något som du kan läsa om här. Nu säger även Saabs VD Micael Johansson till Dagens Industri att han är kritisk till inställningen att kriterier kring hållbarhet utesluter investeringar i vapentillverkare.

”Jag är frustrerad över att vi behöver påpeka vad vi står för, att som seriöst och professionellt företag skydda samhället och befolkningar”, säger han till Di.

Han berättar att Saab samarbetar med sektorkollegor med insatser mot kommissionen, och även nationellt, för att motverka förslagen i Bryssel kring EU:s taxonomi, som går ut på att definiera vad som är ohållbara sektorer att investera i.

”Att vi demokratiskt har beslutat att det finns en hotbild och att vi måste ha en säkerhetspolitik och ett försvar är fundamentet ur ett ESG- och hållbarhetsperspektiv. Att vi då inte skulle ha samma förutsättningar som andra företag att attrahera kapital ser jag som mycket märkligt”, säger han till Di.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco