Såld med blotta förskräckelsen

I maj sålde Bukowskis en tavla av Andy Warhol för 50 miljoner kronor, det högsta priset som någonsin betalats i Sverige för en konstnärlig bild. Men försäljningen kringgärdas av många frågetecken.

Glädjen visste inga gränser hos Bukowskis när det blev klart att auktionshuset skulle få sälja Andy Warhols The Last Supper. Tavlan föreställer Jesu sista måltid med lärjungarna, inspirerad av Leonardo da Vincis Nattvarden. Den är bestruken med gul färg och Andy Warhol färdigställde den 1986, strax före sin död. Den finns i flera olika versioner, där Warhol varierar mått och färger. Ingen vet riktigt hur många som finns i just detta format. Vissa hävdar att det rör sig om två av vardera gul, röd, blå och grön. Andra tror fyra.

Vem som var säljare till tavlan som skulle gå på auktion i Stockholm är hemligt, Bukowskis angav bara en internationell konstsamlare med svensk anknytning. Enligt Dagens Industri och Dagens Nyheter var det den i Schweiz bosatte Bo Alveryd. Han ska ha ägt den sedan 1989. Andra spekulerar i att Bo Alveryd sålt tavlan till familjen Lundin och att det är olje­miljardärerna som nu är säljare. Elaka tungor menar att det är ett sätt för familjen att få till rekordnoteringar för sitt auktionshus. Lundins köpte Bukowskis år 2007.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets