Saudiarabien till Opec-länderna: Sluta fuska så slutar vi pumpa

Saudiarabien har uppmanat medlemsländer i oljekartellen Opec att sluta fuska genom att överskrida sina kvoter, skriver Bloomberg News.

Därefter kan Saudiarabien, som är den medlem med klart störst kapacitet, också sluta pumpa upp mer olja och därigenom stabilisera priset.

Opec håller möte i Wien under torsdagen och fredagen, och det är allmänt känt att flera medlemmar producerat högre volymer än vad de förbundit sig att göra. Detta gäller särskilt Nigeria och Irak, men även Opex+-medlemmen Ryssland.

Vad som ska bestämmas är om oljekartellen ska förlänga nuvarande produktionskapningar eller om dessa ska förlängas och utökas.

Sedan de senaste utbudskapningarna infördes har Saudiarabien producerat mindre än man haft rätt till enligt kartellens överenskommelse för att jämka mot fusket.

En av anledningarna bakom detta är att kungadömet önskar se ett högt oljepris inför börsnoteringen av det statliga oljebolaget Saudi Aramco och därmed håller tillbaka marknaden med lägre utbud.

Oljepriserna var stabila på torsdagen efter att ha gått upp med över 4 procent på onsdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.