SBAB: Konflikten kan leda till stagflation

Inflationen kommer liggare närmare 3% än 2% under året och småhuspriserna kommer backa. Det skriver SBAB i sin rapport Bomarknadsnytt, som även varnar för stagflation i kölvattnet av Rysslands militära insats i Ukraina.
SBAB: Konflikten kan leda till stagflation - boije riksbanken 1200
SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Foto: TT

I rapporten skiver SBAB att inflationsuppgången ser ut att drivas av bredare faktorer än höga energipriser och att inflationen väntas fortsätta ligga över Riksbankens mål fram till 2024.

”Vi på SBAB flaggade tidigt för att det fanns flera begynnande tecken på att inflationen skulle kunna slå betydligt bredare än blott genom stigande energipriser. Även om man förstås ska vara försiktig med att dra alltför stora växlar på enskilda månadsutfall, så pekar det höga inflationsutfallet i januari gällande den underliggande inflationen tydligt i den riktningen. Nu kan man nog säga att inflationsspöket kommit till Sverige, även om det – än så länge – spökar lite lågmält”, säger Robert Boije.

Samtidigt kan Ryssland-Ukraina-konflikten påverka den makroekonomiska utvecklingen negativt och även leda till stagflation.

”Svensk ekonomi har klarat pandemin remarkabelt bra. BNP väntas under året nå upp till en nivå som ligger över den vi såg framför oss innan pandemin slog till. Utan de stora flaskhalsar vi haft i form av globala leveransproblem och kompetensförsörjningsproblem, hade tillväxten kunnat vara ännu högre. Det som kan kasta rejält med grus i maskineriet nu är en eskalerande Ryssland-Ukraina-konflikt som även skulle kunna leda till stagflation – det vill säga en situation med både stigande arbetslöshet och inflation”, säger Robert Boije.

Samtidigt tror SBAB på fallande bostadspriser. De längre bundna bostadsräntorna har redan stigit ordentligt, men SBAB tror även att den rörliga bostadsräntan kommer att höjas senast under nästa år. Detta då de väntar sig att inflationen kommer tvinga Riksbanken att behöva höja räntan tidigare än prognostiserat. Priserna på bostadsrätter väntas stiga med 2% under året för att sedan falla tillbaka med 7% under 2023 och 2024. Samtidigt väntas småhuspriserna falla ungefär lika mycket fram till 2024 med inledning redan i år.

”Småhuspriserna har under pandemin ökat betydligt mer än priserna på bostadsrätter, delvis till följd av stigande efterfrågan på större bostadsyta. Denna effekt bör nu klinga av något och tillsammans med högre elpriser slå hårdare redan i år mot småhuspriserna än mot bostadsrättspriserna”, säger Robert Boije.

Du hittar både valutor och råvarors utveckling på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.