SBAB: Lägenhetspriserna går upp – huspriserna backar

De svenska priserna på bostäder gick åt olika håll i mars. Villapriserna sjönk medan bostadsrättspriserna steg. Det visar statistik från bolånejätten SBAB.
SBAB: Lägenhetspriserna går upp – huspriserna backar - robert boije SBAB
SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

I Sverige som helhet steg bostadspriserna med 0,3 procent fördelat på stigande lägenhetspriser med 1,2 procent och fallande huspriser med 0,1 procent.

Huspriserna föll mest i Storgöteborg och Storstockholm, ned 2 respektive 1,1 procent. Den underliggande trenden, som är rensad från säsongseffekter och andra tillfälliga effekter, indikerar en fortsatt negativ utveckling för Sverige som helhet.

”Efter den breda prisuppgången under både januari och februari uppvisade mars en betydligt mer splittrad prisbild. Med tanke på den höga inflationen och de brant stigande bostadsräntorna är ändå utvecklingen i mina ögon sammantaget förvånansvärt stark. Än så länge står bostadsmarknaden pall. Mycket talar dock för en betydligt svagare utveckling framöver om Riksbanken fortsätter att höja styrräntan och inflationen fortsätter att ligga kvar på höga tal. För detta talar också att den underliggande trenden indikerar en fortsatt negativ prisutveckling för Sverige som helhet”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

SBAB spår att priserna kommer att falla med sammanlagt 20 procent från toppen till botten, som väntas någonstans runt halvårsskiftet i år. I Storstockholm och Storgöteborg har priserna fallit mest, runt 18 procent sedan toppen. Störst nedgång i lägenhetspriser noteras i norra Sverige där priserna har fallit med 11 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets