Fastighet Bostadsmarknad
Hemnets VD: Ketchupeffekt att vänta när många måste flytta
”När man började höja räntan förra våren slog det direkt mot bostadspriserna och vi fick en avvaktande marknad. För Hemnet märktes en liten tillbakagång i nya bostäder som läggs ut först under sista kvartalet ifjol. Den nivån har fortsatt in i början av det här året”, säger plattformens VD Cecilia Beck-Friis.
Fortsätter annonsera trots färre transaktioner
Nedgången var cirka 10%, och hon säger att den korrelerar med tappet i transaktioner, men inte helt linjärt.
”Antalet avslut gick ner avsevärt men viljan att annonsera fanns kvar. Vi har därmed rekordmånga annonser i aggregerat, eftersom det inte säljs lika snabbt. Den lugnare stämningen kan komma att fortsätta det här året, men vi ser blandade signaler”, säger Beck-Friis.
Storstäderna leder ofta både tapp och återhämtning och hon påpekar att priserna i Stockholm stabiliserats och delvis vänt upp, medan mäklare säger att budgivningar i viss mån kommit i gång igen. Samtidigt väntas vidare räntehöjningar som direkt påverkar antalet avslut.
”Vi har ingen syn på vilka räntehöjningar som kommer att ske, men i april väntas en av de flesta experter och det skapar osäkerhet”, säger Beck-Friis.
Uppdämt flyttbehov
I motsats till många andra länders bostadsmarknader, där det är vanligt att spekulera i bostäder genom att till exempel köpa för att hyra ut, drivs svensk marknad till största del av befolkningens behov och önskningar om att flytta. Och där finns ett uppdämt behov, enligt Beck-Friis.
”Under stora delar av 2022 möttes inte köpare och säljare. För ett år sedan hade säljarna en superhet marknad i färskt minne och ville ha ut samma priser som grannen fick för ett halvår sedan, medan köparna ville vänta litet till det kanske går ner mer. En sådan situation kan bara hålla en viss tid”, säger hon.
En Hemnet-undersökning i oktober förra året uppgav 30% av säljare att de kunde vänta tre månader med en försäljning och 48% att de kunde vänta ett halvår. Köparnas vilja motsvarande tider var 21% respektive 39%.
”Det innebär att vi skulle kunna se en catch-up-effekt när dessa stora grupper når punkten då de måste agera. Det kommer onekligen att påverka både avslut och priser. Livet fortsätter hända oberoende av konjunkturen”, säger Cecilia Beck-Friis.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.