SBAB: Lägenhetspriserna på all time high

Prisuppgången på bostäder fortsatte i september, skriver SBAB. Lägenhetspriserna, med undantag för Stormalmö, ligger nu på all time high.
Lägenhetspriserna, bostad, bostadspriser

I augusti fick prisuppgången på bostäder ny fart efter sommarmånadernas nedgång. I september fortsatte prisuppgången i samtliga regioner i landet, med undantag för småhus i södra Sverige, skriver SBAB.

”Vi hade räknat med att bostadspriserna skulle stiga i augusti. Det brukar bli en skjuts uppåt efter semestrarna. Men jag hade nog trott på en lite mer återhållsam ökning i september i takt med en återgång till mer normala konsumtionsmönster. Nu har ju flera av coronarestriktionerna visserligen nyligen tagits bort, så vi får se om det får större betydelse för konsumtionsmönstren från oktober och framåt”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Lägenhetspriserna steg i samtliga regioner under september. Mest steg de i norra Sverige, med 2,7% och minst i Stormalmö, med 0,5%. Det visar SBAB:s och Booli:s prisindex HPI baserat på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli under september.

Nordea ser dämpad syn på bostadsmarknaden

”Trots nedgången under delar av sommaren är nu lägenhetspriserna tillbaka på all time high i alla regioner med undantag för i Stormalmö”, säger Robert Boije.

Villapriserna, som överlag har ökat betydligt mer än lägenhetspriserna sedan årsskiftet, steg också under september. Som mest steg villapriserna i Storgöteborg, med 3,7%. Dock föll priserna i södra Sverige, med 1,6%.

”Som det ser ut givet den information som ges i debatten verkar de flesta arbetsgivare nu börja tillämpa någon form av hybridmodell där de arbetstagare som kan göra det tillåts jobba hemifrån ett par dagar i veckan. Det bör rimligen innebära ett fortsatt stort intresse för stor bostadsyta, om än kanske inte lika uttalat som under tiden med stränga pandemirestriktioner”, säger Robert Boije.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.