SBAB ser fallande bolåneräntor 2024

Statliga bolånejätten SBAB ser fallande boräntor och en mjuklandning 2024.
SBAB ser fallande bolåneräntor 2024 - robert boije SBAB
SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

För hårt skuldsatta hushåll har 2023 varit tufft, med kraftigt högre kostnader till följd av höga räntor.

De flesta bedömare räknar med att styrräntan kommer börja sänkas någon gång under sommaren, och att det sedan går snabbt nedåt.

”Som bolånetagare tycker jag att man ska gå in i nästa år med viss tillförsikt att vi kommer se fallande bolåneräntor under andra halvan av 2024”, säger statliga bolånejätten SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

”Får vi rätt i vår prognos om att styrräntan kommer att sänkas flera gånger under det andra halvåret nästa år, så kommer det också medföra lägre rörliga bolåneräntor. Den bilden stärks av att vi redan nu har sett att flera banker, inklusive SBAB, har sänkt räntorna på räntebindningstider från ett år och uppåt”, skriver Boije.

Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att det värsta är bakom oss.

”Men om man förväntar sig nedgångar till 1-1,5% är förhoppningarna på tok för höga. Vi kommer att få något lägre räntor, men hur mycket lägre återstår att se”, säger hon.

Dock varnar både Bratt och Boije för att prognoserna kan komma att förändras om inflationen inte fortsätter ticka ned som förväntat.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets