SCA miljardinvesterar i pappersmaskin

SCA ska bygga en nya pappersmaskin för tillverkning av wellråvaran kraftliner och ska därför investera 7,5 miljarder kronor vid bruket i Obbola utanför Umeå.

Det framgår av ett pressmeddelande.

”Produktionen i Obbola ökar från dagens 450.000 ton kraftliner till 725.000 ton årligen för att möta förväntad ökning av efterfrågan på förnybara förpackningar”, skriver bolaget.

Investeringen kommer att genomföras under en femårsperiod och den nya maskinen beräknas tas i drift under första kvartalet 2023. ”Uppkörningstiden” för den nya fabriken, fram till full kapacitet, beräknas till tre år, skriver SCA.

”Investeringen ersätter nödvändiga reinvesteringar i Obbola om cirka 2,5 miljarder kronor. Investeringen kommer huvudsakligen att finansieras med operativt kassaflöde, kompletterat med koncernens normala finansiering”, skriver SCA.

SCA utgår från ett ”trendpris” på kraftliner på 600 euro per ton och skriver då att investeringen beräknas ge en förbättring av bolagets ebitda-resultat på cirka 800-1.000 miljoner kronor per år efter full uppkörning.

”Efterfrågan på pappersförpackningar växer. Utvecklingen drivs av en rad faktorer – ökande e-handel, en växande befolkning och ambitionen att minska användningen av plast”, motiverar bolaget investeringen som enligt planerna ska vara lönsam redan första året i drift.

Den nya pappersmaskinen kommer att ligga i ny byggnad.

”Det innebär att fabriken kommer att vara i full produktion under byggtiden för att inför starten 2023 växla över från den gamla till den nya maskinen”, skriver SCA.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.