SCB: Matpriserna har även stigit för dagligvaruhandeln

Livsmedelspriserna för konsumenter har ökat med 22,1% mellan februari i fjol och februari i år. Samtidigt har också inköpspriserna för livsmedel för grossister och butiker sett en likadan utveckling. Dessa har stigit med 22,3 procent under samma mätperiod, enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.
SCB: Matpriserna har även stigit för dagligvaruhandeln - Inflation matpriser
Foto: Chris Anderson / TT

Om jämförelsen görs med ytterligare ett par år bakåt i tiden har livsmedelspriserna ökat mer för dagligvaruhandeln än för konsumenterna.

”Priserna på livsmedel har ökat med 25,5% för konsumenterna sedan 2020. Under samma tid har priserna för livsmedel stigit med 36 procent för butiker och grossister”, säger Kristoffer Olsson, prisstatistiker på SCB.

Dock påpekas det att för dagligvaruhandeln är livsmedel bara en del av den totala kostnadsmassan.

”Lönerna inom dagligvaruhandeln har till exempel inte stigit i samma takt som priserna på livsmedel för konsumenterna. Därför går det utifrån prisstatistiken inte att avgöra om prisökningarna i butikerna faktiskt är i linje med dagligvaruhandelns kostnadsutveckling det senaste året”, skriver SCB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG