SEB-ekonom: Börsen kan inte upphäva tyngdlagen

Börsen stiger trots räntehöjningar, inflation och konjunkturoro. SEB-ekonomen Johan Javeus är tveksam till att trenden kan fortsätta.
SEB-ekonom: Börsen kan inte upphäva tyngdlagen - Kopia av Kopia av Namnlös design (2)

Börsen fortsätter ånga på trots räntehöjningar, inflation och vikande konjunktur. Storbolagsindexet OMXS30 är inklusive utdelningar upp 11% sedan årsskiftet. Några storbolag som gått riktigt starkt i år är Volvo (+22%), ABB (+32%), Autoliv (+35%) och H&M (+47%).

Alla är dock inte övertygade om att börsuppgången kommer fortsätta. En av dem är Johan Javeus, seniorekonom på storbanken SEB.

“Att tro att efterfrågan i ekonomin och därmed börserna bara kan fortsätta att absorbera högre räntor som om ingenting har hänt är lite som att tro att det går att upphäva tyngdlagen”, skriver han i en uppdatering.

60 RÄNTEHÖJNINGAR

Johan Javeus beskriver det som att räntorna fungerar som gravitationen. Ju högre räntan går, desto hårdare pressas tillväxten i ekonomin.

“Det senaste året har centralbankerna som sätter räntorna för de 10 mest handlade valutorna i världen gjort sammanlagt 60 stycken räntehöjningar där många dessutom varit större än normalt och bara sedan i maj har de levererat 18 höjningar”, säger han och fortsätter:

“Det blir dyrare för företag att göra investeringar och för hushållen blir det alltmer attraktivt att amortera och spara i stället för att konsumera. Sen blir uppförsbacken idag inte mindre jobbig av att världen har en enorm ryggsäck i form av en global skuldsättning på 340% av BNP som stigande räntor gör allt tyngre att bära.”

Den svenska styrräntan ligger nu på 3,75%. Jämförelsevis var Riksbankens styrränta negativ så sent Q4 2019.

Nästa räntebeslut kommer publiceras den 21:e september i år. Efter det kommer ytterligare ett räntebesked november.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.