SEB: Federal Reserve höjer räntan med 75 punkter i juli

SEB räknar med att den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer räntan med 75 punkter i juli och ytterligare 50 punkter i september, skriver banken i en morgonkommentar.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell.
Federal Reserves ordförande Jerome Powell. Foto: Susan Walsh/TT

I onsdags höjde Federal Reserve styrräntan med 75 punkter. Det var i linje med förväntningarna efter fredagens inflationsutfall som visade på en inflationstakt i USA på den högsta nivån sedan december 1981. Under presskonferensen flaggade också Fed-chefen Jerome Powell för att det är troligt med en höjning med 50 eller 75 punkter vid nästa möte i juli.

Nu skriver SEB att man ser framför sig att Federal Reserve gör ytterligare en höjning om 75 punkter i juli och en höjning på 50 punkter i september samt att styrräntan toppar i slutet av året på en nivå av 3,25–3,50%.

”Om data blir värre än vad Fed ser framför sig kommer centralbanken inte att tveka att smälla på med nya stora steg. Feds fokus på total KPI – som drivs av råvarupriser utom Feds kontroll – och att Fed nu tydligare öppnar för att offra tillväxten i kampen mot inflationen är inte heller goda nyheter för börsen. Framtunga höjningar ökar risken för att Fed tar i för mycket. Att Fed är mer oroad av energiprisernas effekt på inflations­förväntningarna än på hushållens köpkraft skapar risk för upprepning av policymisstagen inför finans­krisen”, skriver SEB.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder