SEB höjer vissa räntor och priser som en följd av den nya riskskatten

SEB höjer från den 10 januari vissa räntor och priser som en följd av den så kallade riskskatten som riksdagen och regeringen infört från årsskiftet 2022.
SEB
Foto: Helena Landstedt/TT
Riskskatten omfattar nio banker och kreditinstitut och ska inbringa 5 miljarder kronor till statskassan under 2022 och därefter 6 miljarder kronor årligen. För SEB:s del innebär det en extra kostnad netto på runt 1,1 miljarder kronor första året och runt 1,3 miljarder kronor varje år från 2023.

”SEB har under lång tid argumenterat för att riskskatten är en olämplig skatt. Detta då den har ett oklart motiv och syfte och snedvrider konkurrensen till fördel för bland annat utländska banker och mindre svenska banker. Den riskerar också att leda till dyrare lånekostnader för företag, kommuner och hushåll, vilket påverkar tillväxt, jobb och investeringar och även riskerar att hämma den nödvändiga klimatomställningen”, skriver SEB i ett pressmeddelande.

Skatten motiveras med att svenska kreditinstitut vid en finansiell kris riskerar att orsaka väsentliga indirekta kostnader för samhället. SEB menar att denna sannolikhet har minskats kraftigt mot bakgrund av de stabilitetsskapande åtgärder som genomförts under senaste tio åren, bland annat genom höjningar av kapitalkrav och likviditetskrav.

De priser som SEB nu justerar är primärt räntor på olika typer av lån samt priset för vissa tjänster. Bland annat kommer listräntorna på bolån att justeras upp med 0,05 procentenheter till följd av riskskatten, och för längre bindningstider leder stigande marknadsräntor till ytterligare höjningar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.