SEB: Svenska kronan fortsätter vara ”en blankningshistoria”

SEB spår att kronan tappar till 12 kronor mot euron inom en månad. Det framgår av nya valutaprognoser från och med idag, den 5 september.
SEB: Svenska kronan fortsätter vara ”en blankningshistoria” - Bergvall kronan
Daniel Bergvall, prognoschef på SEB.

Banken skriver att kronan förblir strukturellt en blankningshistoria men är mottaglig för korrigering mot euron på grund av tekniska faktorer och ett eventuellt tillkännagivande från Riksbanken om ett hedgeprogram för valutareserver.

Prognoserna indikerar också att nivån 12 kronor per euro blir en botten för kronan. Därefter väntas kronan inleda sin återhämtning till 11,80 under fjärde kvartalet 2023, följt av 11,70 under första kvartalet 2024, 11,50 kronor under andra kvartalet 2024 och för att slutligen nå ner till 11,40 under tredje kvartalet 2024. I dag står euron i 11,91 kronor.

Samma utveckling spås även i förhållandet gentemot dollarn. Kronan väntas försvagas ytterligare till 11,21 kronor inom en månad för att därefter stärkas till 10,83 under fjärde kvartalet 2023. Denna trend väntas fortsätta under 2024 där kronan väntas gå under tian i det tredje kvartalet för att handlas till 9,91. I dag står dollarn i 11,075 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets