SEB:s chefsstrateg: Mer angeläget att prata om svarta svanar

Oavsett om det handlar om svarta svanar eller elefanter är den typen av risker mer angelägna än på länge att fundera kring, skriver SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.
Svarta svanar och SEB:s Johan Javeus.
Svart svan och SEB:s Johan Javeus. Foto: Unsplash/SEB

Allt fler experter och högprofilerade investerare varnar för att vi står inför en turbulens på marknaderna, men det finns ingen enighet kring vad som ska trigga en sättning, skriver SEB:s Johan Javeus i Veckan tanke.

”Men känslan av att festen är på väg att ta slut vill inte försvinna. Det är då den svarta svanen seglar in. ”Ser du några svarta svanar?” är nog den vanligaste frågan jag får när jag träffar investerare idag”, skriver han.

Han pekar dock på att en svart svan är definierad som en händelse som är omöjlig att förutse och att en svart svan som går att förutse har faktiskt ett eget namn – en grå svan.

”Oavsett vad man väljer att kalla det så är den här typen av risker i alla fall något som engagerar. När jag nyligen ställde frågan på finanstwitter om vad investerarna där såg för potentiella svarta svanar var intresset rekordstort”, skriver han.

Han menar dock att det finns ett ännu värre djur att oroa sig för – den svarta elefanten, som till skillnad från svanen är lätt att upptäcka, men ignoreras av marknaden. Här menar han att en kandidat är den enorma skulduppbyggnaden vi har i många länder.

”Oavsett om vi pratar om svanar eller elefanter känns den här typen av risker mer angelägna än på länge att fundera kring”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.