Trots orosmolnen på börsen – spararna tankar aktier

Trots att september ser ut att bli den sämsta septembermånaden sedan 2008 så har spararna nettoköpt aktier under månaden. Turerna kring de i förtid upplåsta inlåsningsavtalen för EQT:s partners gjorde dock att spararna drog öronen till sig vad gäller riskkapitalbolaget.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

Privatspararna gjorde 370 000 affärer per dag i september en ökning med 11% jämfört med samma månad i fjol. September ser samtidigt ut att bli årets första negativa månad och den sämsta septembermånaden sedan 2008. Ändå har spararna nettoköpt aktier under månaden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Electrolux B SOBI
SBB B EQT
Embracer Swedbank A
Tele2 AstraZeneca
SSAB B Lundin Energy
Bonesupport Nordea
Telia Company Stillfront
Humble Group ABB
CTEK Fasadgruppen
NVIDIA Fortnox

”September är historiskt en av årets svagare börsmånader samtidigt som vi har tuffa jämförelsetal. Det saknas inte heller orosmoln, vilket marknaden nu börjar diskontera. Deltaviruset agerar våt filt och kinesiska Evergrande, amerikanska centralbankens kommande nedtrappning av stödköp, stigande långräntor, flaskhalsproblematik i leverantörskedjor, personalbrist, stigande löner och inflation ser till att hålla filten fortsatt fuktig. Vi har heller inte upplevt någon korrektion i år. Den långsiktige optimisten menar dock att volatilitet är mer av en möjlighet än risk”, säger Nicklas Andersson.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt noterar att börsen präglades av nervositet under månaden.

”Haveriet i kinesiska Evergrande fick börsen att skaka, men mer än att man tror på följdeffekter från Evergrande i det finansiella systemet så tror jag det handlar om en perfekt storm. Börsen har gått otroligt bra, och investerare har nästan gått och väntat på en korrektion. Nu blev Evergrande den utlösande faktorn, som tillsammans med lägre tillväxttakt i Kina och kinesisk regleringsiver skapat en oro för kinesisk ekonomi”, säger hon och fortsätter:

”Spararna både köpte och sålde i hög utsträckning. En tendens som är lite intressant är att vi ser något fler klassiskt defensiva bolag på köptoppen i september, så som Axfood. Det säger något om att många privatsparare är beredda på en lite skakigare period på börsen åtminstone i det korta perspektivet.”

På Avanzas köptopp syns Electrolux.

”Electrolux har inte hängt med börsen norrut under året utan pressats av bland annat komponentbrist och stigande råvarukostnader. Aktien värderas lågt i ett historiskt perspektiv samtidigt som bolaget skruvat upp utdelningspolicyn och avser återföra värde till aktieägarna i form av bonusutdelning och aktieåterköp. Det var tillräckligt för att privatspararna skulle blicka över kullen och trycka på köpknappen”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”Intresset för Electrolux följs av SBB och Embracer. Fastighetsbolag var med om en krasch i kraschen ifjol när obligationsmarknaden upplevde stora störningar. Sedan dess har sektorn flyttat ut från frysboxen och in i bastun. Stigande inflation och låg ränta är en gynnsam mix för sektorn samtidigt som SBB är en aktör med hög förvärvstakt. Bolaget skruvade upp målet rejält för sitt fastighetsbestånd till 2026 under september samtidigt som den psykologiska dimensionen av SBB:s planer att införa månadsutdelning inte ska underskattas”, säger Nicklas Andersson.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Investor EQT
SBB Storytel
Embracer RVRC Holding
Volvo Fortnox
Electrolux Nyfosa
Castellum Sagax
VNV Global Kindred
Nibe Nokia
Tele2 Hemnet
Axfood Betsson

Även på Nordnets köptopp syns Electrolux högt upp, även om listan toppas av Investor, SBB, Embracer och Volvo. Frida Bratt menar att Electrolux mejluppdatering till analytiker drog till sig spararnas intresse.

”Vad som är kurspåverkande eller inte är inte alltid lätt att veta, inte för bolaget självt heller, men det är problematiskt att information som i sak inte är ny ändå kan bli det när exempelvis nya formuleringar adderas. Vad gäller aktien har spararna köpt i fallet, som också beror på de motvindar i leveranskedjorna som Electrolux drabbats av”, säger Frida Bratt.

Säljtoppen hos Nordnet kröns av EQT.

”De upplåsta inlåsningsavtalen för EQT:s partners och de stora aktieförsäljningar som följde tolkades av privatspararna som en tydlig säljsignal – att det är dags att ”casha hem”. EQT har sålts i hög utsträckning ända sedan nyheten om stora partners försäljningar och Finansinspektionens efterföljande utredning om misstänkt insiderbrott kom ut”, säger Frida Bratt.

På Avanzas säljlista toppar budaktuella SOBI, följt av EQT.

”Specialistläkemedelsbolaget SOBI uppvaktades med bud under månaden och därefter mäklades en mindre post en bit över budnivån. Det ser ut att ha fått marknaden att hoppas på höjt bud. En signal som stärker tesen är det faktum att aktien handlas mellan jättebudet och nivån som den lilla posten mäklades till. Anledningen till att det är en av de mest sålda aktierna under månaden beror rimligtvis på att en del privatsparare väljer att sälja redan nu i stället för att invänta budprocessen”, avslutar Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.