Sektorrotationens förlorare lockar spararna

Privatspararna nettoköpte aktier för nionde månaden i rad, men även om månaden bjöd på en sektorrotation kunde man framåt slutet av månaden skönja en rotation tillbaka till pandemins relativa vinnare.
Nordnet och Avanzas sparkeonomer
Frida Bratt och Nicklas Andersson. Foto: Foto: Nordnet, Fredrik Sandborg/TT och Avanza.

I november gjorde privatspararna 337 000 affärer per dag, vilket är en ökning med 80% på årsbasis, och hög aktivitet präglade månaden.

”Dagen då Pfizer offentliggjorde sina resultat, den 9 november, slog aktivitetsnivån hos spararna i taket. Aldrig tidigare har så många affärer gjorts på en och samma handelsdag, inte ens under den största turbulensen i våras”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Flygbolaget SAS är den mest nettoköpta aktien hos Nordnet i november och är nu den tredje mest nettoköpta under 2020.

Mest köpt hos Avanza Mest sålt hos Avanza
Embracer Handelsbanken A
Evolution Gaming H&M
AstraZeneca Swedbank A
NIO SEB A
Kindred Millicom
Xpeng Lundin Energy
SAS Boliden
Pfizer Latour B
SOBI Pandox B
SSAB B Sinch

”Det är förstås en effekt av att vaccinet väcker förhoppningar om att vi så småningom kan lämna pandemin bakom oss, men också en följd av konkurrenten Norwegians problem enligt devisen ”den enes död den andres bröd”. Antalet ägare av SAS-aktien i Sverige via Nordnets plattform har ökat med nästan 320 procent i år”, säger Frida Bratt.

”Månaden har bjudit på en rejäl sektorrotation mot bank, cykliskt och pandemiförlorare, vilket har finansierats med de relativa vinnarna på börsen. Framåt slutet av månaden kunde man dock skönja en rotation tillbaka från pandemiförlorarna till pandemins relativa vinnare”, säger Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avanzas köplista toppas av gamingbolaget Embracer och likaså livecasino-aktören Evolution Gaming lockar. Bolaget är en pandemivinnare och aktien har stigit 141 procent sedan årsskiftet.

”Gamingbolagen har bjudit på strukturell tillväxt under lång tid och coronapandemin har dessutom eldat på trenden ytterligare. I samband med de positiva vaccinbeskeden i början av november föll dock Embraceraktien kraftigt och nästan en fjärdedel av börsvärdet utraderades. Spararna såg fallet som ett bra köptillfälle och antalet aktieägare bland Avanzas kunder ökade med 40 procent. Att ha exponering mot strukturell tillväxt är intressant för den långsiktige och att dra nytta av volatilitet tycker jag är klokt”, säger Nicklas Andersson.

Frida Bratt noterar att Nordnets sparare inte satsat helhjärtat på den omtalade eventuella sektorrotationen.

”Tillväxtraketer som Embracer och Evolution Gaming är några av de absolut mest nettoköpta aktierna, både före och efter Pfizers vaccinnyhet. Pfizer självt återfinns också på köplistan, där kinesiska Tesla-utmanaren NIO är en nykomling. NIO har gått oerhört starkt i år inom ramen för elbilshajpen”, säger Frida Bratt.

Hos Nordnets säljs bank och verkstad av, vilket enligt Frida Bratt bekräftar bilden av att spararna ännu inte vågar tro på någon omfattande sektorrotation.

”Jag tror det är klokt att inte kasta allt man har för händerna och byta strategi på grund av vaccinnyheterna, även om de är oerhört positiva för börsen. Men innan vaccinet har distribuerats och vi har övertalats att överhuvudtaget ta det så har ett flertal sektorer uppförsbacke i fjärde kvartalet på grund av den tilltagande virusspridningen”, konstaterar hon.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
SAS H&M
Embracer Group Swedbank
Evolution Gaming Handelsbanken
Pfizer SEB
NIO HiQ
Norwegian Air Shuttle Pandox
Kindred Group Boliden
Investor Sandvik
Kinnevik Trelleborg
SBB Lundin Mining

Även hos Avanza utmärks säljlistan av vinsthemtagningar i pandemiförlorarna, som under den senaste månaden fått vind i seglen. Månadens mest sålda aktie är Handelsbanken A.

”Banksektorn har haft ett antal tuffa år på börsen där investerarna knappt fått en positiv totalavkastning. I slutet på oktober handlades Handelsbanken A lägre än under coronakraschen i våras. Efter en kraftig uppgång är det naturligt att vi ser en viss grad av vinsthemtagning bland spararna”, säger Nicklas Andersson.

Statistik privat handel

Antal affärer per dag** November 2020* Oktober 2020 Förändring månad % November 2019 Förändring år %
Avanza 246 200 261 300 -6 131 000 88
Nordnet 87 400 91 500 -4 54 300 61
Skandiabanken 3 400 3 700 -8 2 400 42
Privatspararna, totalt 337 000 356 600 -5 187 700 80

* Preliminära siffror.
** Med affärer avses köp- och säljtransaktioner vid Nasdaq Stockholm och First North. Statistik från Nasdaq.