SHB: Fastighetsbolagen är slagpåsar på börsen – nu väntar nyemissioner

Många fastighetsbolag delar ut pengar - trots att sektorn står inför nyemissioner och strukturaffärer. Det är ineffektivt, anser Handelsbanken. "Vi räknar med fler defensiva nyheter kommande halvåret och tror fortsatt att det blir lite värre innan det kan bli bättre", skriver storbanken.
SHB: Fastighetsbolagen är slagpåsar på börsen – nu väntar nyemissioner - fastighetsaktier

Börsen har det senaste halvåret kännetecknats av nervositet och stora rörelser, skriver Handelsbanken i en färsk fastighetsrapport.

Och det senaste året har fastighetsbolag inriktade på bostäder ”varit slagpåsar på aktiemarknaden”, skriver Handelsbanken. Detta beror på låga avkastningskrav och svårigheter att höja hyrorna.

”Består den höga räntan på dagens nivå under en period räknar vi krasst med att flera av de bostadsägande fastighetsbolagen kommer att behöva ta in mer eget kapital för att bibehålla acceptabelt kassaflöde”, heter det i rapporten.

Handelsbanken tror att flera fastighetsbolag kommer att behöva göra nyemissioner eller agera genom större strukturaffärer.

När Afv frågar bankens fastighetsanalytiker Johan Edberg vilka bolag som är främsta kandidater till att behöva göra nyemissioner respektive strukturaffärer, blir svaret:

”De bolag som är mest utsatta är de som antingen har låg avkastning på sina fastigheter, hög belåning eller en kombination därav. I dessa kategorier ser vi framför allt ett antal bostadsägande fastighetsbolag.”

Ifrågasätter utdelningarna

Handelsbanken tar också upp fastighetsbolagens aktieutdelningar i sin rapport. Banken anser att det ”finns anledning att ifrågasätta hur bolagen bör hantera vinstmedlen”.

Fastighetsbolagen ökade förvaltningsresultaten i snitt med 14% under 2022 och har förutsättningar ”för en god utdelning” – i flera fall också höjd utdelning.

Men högre räntor kommer att tynga bolagen under 2023, framhåller banken.

”Ett generellt rekapitaliseringsbehov föreligger, i vår mening, där balansräkningar i många fall tarvar mer eget kapital och mindre andel skuld, för att skydda kassaflöden och minska den finansiella risken. Vi har redan börjat se ett antal nyemissioner som syftar till att stärka balansräkningarna, och mer lär vi få se. Att kombinera kapitalanskaffningar i nära anslutning till utdelningar är i de flesta fall problematiskt i våra ögon”, heter det i rapporten.

Handelsbanken skriver också:

”Att ta in nytt kapital från ägarna samtidigt som man delar ut kapital är ineffektivt.”

”Borde stärka balansräkningen”

Afv har frågat Johan Edberg vilka fastighetsbolags utdelningar som är mest problematiska.

”Vi kommenterar inte enskilda bolag i fastighetsrapporten. Generellt tänker vi på bolag som har hög belåning och låg avkastning på fastigheterna, som vi anser borde stärka balansräkningen snarare än att försvaga den genom att dela ut vinstmedel. Bolag med ett publikt kreditbetyg är också en kategori som borde göra vad som står i deras makt för att stärka sin finansiella position, minska den finansiella risken och öka chanserna för att behålla ett högt/befintligt kreditbetyg, vilket förbättrar förutsättningarna för relevant, extern finansiering över tid.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco