Sjuk satsning av Sverigeettan
Bemanningsbranschen krymper snabbt men ett område visar stadig tillväxt. Det handlar om personaluthyrning till vården – de så kallade stafettläkarna.
Sveriges största uthyrare av personal, Manpower, har haft ett motigt år. Försäljningen har backat i takt med branschens allmänna utveckling första halvåret. I det läget gör bolaget en sjuk satsning –på att gå från ingenting till att bli bland de största på uthyrning av läkare och annan vårdpersonal.
– Vi ser ju att det här är en växande marknad. Det växer med 20 procent per år säger Anders Wink, affärsområdeschef vid Manpowers dotterbolag Manpower Hälsopartner.
Siffror från branschorganisationen Bemanningsföretagen ger honom rätt. Sedan 2006 har uthyrning av vårdpersonal vuxit stadigt, med över 25 procent per år. Under årets första kvartal, när konjunkturoron var som djupast, steg försäljningen med över 70 procent. Under första halvåret är siffran 50 procent.
– Vi är marknadsledande på personaluthyrning i generella termer. Om fyra-fem år vill vi att vi har en marknadsledande position också inom sjukvård, säger Anders Wink som idag sysselsätter ett 20-tal konsulter, mest läkare och sjuksköterskor.
Det betyder en tillväxt på 200 till 300 årsarbetskrafter för att utmana de stora i branschen, som 3i-kontrollerade Caremas Rent-A-Doctor eller Läkarjouren.
Den osannolika tillväxten inom vårdbemanningsbranschen, det som i vardagligt tal brukar kallas stafettläkare, sammanfaller märkligt nog med debatten om det ekonomiskt vettiga i att betala dyra stafettläkare för att sköta vården inte minst i Norrlands inland. Kritikerna menar att vårdbolagen är dyra, dåliga och ibland till och med farliga. Då och då har också förbud utfärdats mot att hyra in vårdpersonal, men sådana drakoniska lösningar brukar aldrig hålla särskilt länge.
– Att vi skulle vara dyra och dåliga är helt enkelt inte sant, kontrar Johannes Eriksson som är vd för Rent- A- Doctor, en av branschens stora med 8 500 namn som kan jobba extra, en del så sällan som en vecka per år.
Hans menar att inhyrd personal bemannar läkarstationer som annars skulle vara obemannade, vilket bidrar till att korta vårdköerna. Bemanningsföretagen gör att läkarna jobbar mer genom att de använder semesterveckor och kompensationsveckor till att arbeta.
Han avfärdar uppgiften om att hyrläkare är mycket dyrare än ordinarie anställd personal. Han menar att man då inte tagit med kostnaden för vidareutbildning, personal- och planeringsmöten, sjukledighet och semester. En specialistläkare som inte fyller arbetsdagen på ett mindre sjukhus kan dessutom dela arbetstiden mellan flera sjukhus.
Vissa kritiker hävdar att läkare ibland tar ledigt från arbetet och knäcker extra inom det egna landstinget, till högre lön och dyrare kostnad för landstinget. Men där går gränsen för vad bemanningsföretagen accepterar:
-Det är naturligtvis helt felaktigt, och vi som aktör har ett mycket stort ansvar att säkerställa att dessa avarter inte förekommer. Kundnyttan med att hyra in den egna personalen, under en pågående anställning, är dessutom milt uttryckt diskutabel , säger Johannes Eriksson.
Om vårdsektorn är ett ljus i konjunkturen är resten av bemanningsbranschen i ett mörker. Omsättningen var drygt 6,8 miljarder kronor första halvåret 2009, jämfört med 9,1 miljarder första halvåret 2008, enligt siffror från Branschorganisationen Bemanningsföretagen. Det är en minskning med 25 procent. Raset är speciellt märkbart i Västsverige, ner 43 procent under halvåret, främst med anledning av bilindustrins haveri. Stockholmsområdet har klarat sig bäst med ett fall på bara 13 procent.
Men branschorganisationen Bemanningsföretagen är optimistisk om framtiden. I en konjunkturvändning antas nyanställningar dröja samtidigt som arbetstoppar får hanteras av inhyrd bemanningspersonal. Precis som branschen hävdat i ett tiotal år väntar sig Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen att den på sikt kommer att ha lika stor andel av den arbetande befolkningen anställd inom de egna leden som ett snitt i europeiska länder. I Sverige är 1,6 procent av de sysselsatta anställda hos bemannare. Henrik Bäckström tror att andelen om fyra till fem år har vuxit till tre procent.
– Vi tror på en ökning från 60 000 anställda till 120 000 anställa, säger Henrik Bäckström.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.