Skandia mot miljardförlust
Det spår finansanalytiker som räknat igenom Skandias ”guidning” till aktiemarknaden i samband med onsdagens försäljningssiffror.
Det är andra gången Skandias fondverksamhet tvingas redovisa en stor förlust. Förra gången var i samband med Asien-krisen 1998, när aktiemarknaden backade kraftigt.
I en känslighetsanalys i årets årsredovisning beskrivs att en procent ökning/ minskning på aktiemarknaden påverkar resultatet med 176 miljoner kronor. För årets första tre månader betyder det att Skandia tappat mellan 19 och 21 procent av intäkterna, uppger Skandia. Det motsvarar en förlust på 3,5 miljarder kronor. Riktigt så illa blir det inte. Under det fjärde kvartalet förra året tjänade Skandia cirka 600 miljoner kronor på sina sparprodukter. Till det kan läggas tre månader med vinst från nyförsäljning på några hundra miljoner kronor.
”Vi räknar med ett negativt resultat för fondförsäkringarna på 2,8 miljarder kronor för det första kvartalet i år”, säger Peter Karlsson, försäkringsanalytiker på Chevreux.
För hela Skandiakoncernen, inklusive både kapitalförvaltning och andelen i sakbolaget If, betyder det sannolikt att årets resultat närmar sig noll. Analytiker Ekonomi24 talat med utesluter inte att det kan bli aktuellt med ett negativt resultat.
”Jag tror inte att marknaden räknat med det här och många blir nog överraskade när de får veta hur känsligt Skandias resultat är för svängningarna på aktiemarknaden”, säger en annan analytiker.
Under fjolåret redovisade Skandia ett rörelseresultat på 5,8 miljarder kronor. Det redovisade resultatet på cirka 8 miljarder kronor inkluderade engångseffekter. För 2001 har många analytiker räknat med ett resultat kring 4,5 miljarder kronor, men då ingår inte effekten av det nuvarande negativa marknadsläget.
Att följa Skandias resultatutveckling är inte helt lätt. Resultatsvängningen under de första tre månaderna i år speglar Skandias sätt att redovisa så kallat embedded value. Metoden medför att värdetillväxten i Skandias fondsparande beräknas och fördelas över en treårsperiod för att jämna ut svängningarna i resultatet.
Förhoppningsvis ska det på ett mer rättvisande sätt återge verksamhetens långsiktiga resultat-och lönsamhetsutveckling. Så skedde exempelvis under fjolåret. En stark start under årets första månader bidrog till att Skandia kunde bygga upp en reserv på över fyra miljarder kronor. Men sedan svängde som bekant aktiemarknaden nedåt igen. När bokslutet för 2000 redovisades hade fallet på aktiemarknaden utraderat reserven i sin helhet.
Med facit i hand var alltså Skandias antaganden för den långsiktiga resultatutvecklingen för fondsparande för optimistisk för att parera kursfallet i början av 2001. Frågan nu är förstås om de senaste två veckornas positiva trend på världsbörserna kommer att rädda Skandia under det andra kvartalet i år. Vad analytikerna tror är tydligt. Positiva försäljningssiffror för mars månad i kombination med en stark onsdagsbörs gjorde Skandia till en av onsdagens kursvinnare på Stockholmsbörsen.
Skandia slutade på 99 kronor, en uppgång med 15 procent under onsdagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.