Skattesmäll för Ikea

Ikea kommer att få betala miljontals euro i kvarskatt till nederländska staten mot slutet av året som en konsekvens av EU-kommissionens granskning av multinationella bolags skatteupplägg, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

EU-kommissionen står i färd med att färdigställa utredningen i ärendet kring Ikea och ägarbolaget Inter Ikea.

Utredarna har fokuserat på Inter Ikea Systems, dotterbolaget i koncernen som sköter Ikeas globala franchise-intäkter. Granskningen av fallet har pågått i två år och initierades efter att politiker i Europaparlamentet hävdat att Ikea kommit undan 1 miljard euro i skatt under sex års tid mellan 2006 och 2011.

EU:s konkurrensmyndighet menar att två olika beslut hos nederländska myndigheter hämmat konkurrensen genom att ge Ikea fördelar. Ett första beslut fick Inter Ikea att undvika skatt i Nederländerna genom att föra över intäkter till ett bolag som varit registrerat i Luxemburg och som nolltaxerats de aktuella åren. Efter 2011 ska Inter Ikea ha använt Liechtenstein på ett liknande sätt, menar EU-utredarna.

EU-domstolen upphävde nyligen ett beslut i ett liknande ärende där kommissionen krävt att Starbucks betalar tillbaka 30 miljoner euro i otillåtet statsstöd till Nederländerna.

”Kommissionen har inte visat att det finns en ekonomisk fördel”, skrev domstolen i samband med beskedet.

Samtidigt godkände EU-domstolen kommissionens beslut rörande Fiat Chrysler, vars skattefördelar i Luxemburg var att betrakta som otillåtna.

Kommissionen har undersökt flera EU-länders förhandsbesked för olika stora företag ända sedan 2013.

Bland företag som kommissionen har fattat liknande skattebeslut mot finns Apple, Amazon och Engie (tidigare GDF Suez).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.