Släpp in dem i styrelserummen!

Börsbolagens nomineringskommittéer arbetar för högtryck inför vårens stämmosäsong. I år är trycket på företagen om att få in fler kvinnor i styrelserummen hårdare än på länge. Ekonomi24 har hittat kvinnorna som både kan – och vill - axla nya styrelseuppdrag.

De senaste årens förnyelser av de svenska börsbolagens styrelser har varit en besvikelse för alla som hoppats på fler kvinnor i styrelserummen. Sammanräknat efter förra årets bolagsstämmosäsong utgjordes knappt 5,7 procent av det totala antalet styrelseledamöter av kvinnor, vilket var exakt samma procentuella andel som året innan.

Sedan 1995 har denna stigit med ynka en procent. Det är ljusår från det mål som satts upp för de statliga företagen, där målet är 40 procents kvinnliga ledamöter år 2003.

Inför vårens stämmosäsong går det dock varken att skylla på att det inte ”finns” kvinnor, eller att de som finns ”inte vill”. Det framgår tydligt av Ekonomi24:s rundringning bland kvinnliga makthavare och styrelseproffs.

En som redan har tagit sig in i ett par styrelserum, och som nu siktar på en framtida karriär som styrelseproffs är Monica Caneman, som i oktober lämnade SEB där hon länge varit en tung makthavare. I dagsläget sitter hon som ledamot i Munksjö och styrelseordförande i onoterade Vitea, men hon räknar med flera åtaganden under våren.

”Jag kan inte säga så mycket om vad som är på gång, eftersom det inte är officiellt ännu men det är klart att jag hoppas fylla på under våren. Jag har både fått spontana förfrågningar och själv tagit kontakt med folk som arbetar med nomineringskommittéer och vet var det behövs nya ledamöter”, säger Monica Caneman.

”Mottagandet har varit mycket positivt, kvinnor i styrelsen är något som ligger i tiden, och många söker kvinnor aktivt. Det viktigaste för mig har varit att uppdragen ska kunna innebära något nytt, eftersom jag är sugen på nya uppgifter, nya branscher. I övrigt är det en salig blandning av etablerade företag och nystartade företag, både publika och icke publika sådana.”

Någonstans mellan fem och åtta uppdrag, ”beroende på karaktären på bolaget och roll i styrelsen”, kan hon tänka sig, och hon är långt ifrån ensam om att vilja ha fler uppdrag.

Sussi Kvart, advokat, före detta bolagsjurist på Ericsson och politiskt engagerad i folkpartiet, sitter i dag i klädjättens H&M:s styrelse och även hon är öppen för fler uppdrag.

”Kombinationen business, juridik och politik borde vara hett eftertraktad kunskap. I den anglosaxiska kulturen tar man ofta vara på de här kompetenserna”, säger Sussi Kvart som även har styrelseuppdrag för Svenska Kraftnät och Stockholms Stadsteater. Caroline Sundewall, tidigare ekonomijournalist på Finanstidningen, som förra våren valdes in i Telias styrelse tar i år plats i ytterligare ett noterat bolag, Strålfors. Hon sitter dessutom i styrelsen för Carl Bennets icke-noterade bolag Lifco, och kan tänka sig fler uppdrag ”beroende apå hur de ser ut” och i mån av tid.

Bland andra kvinnor som nämns som heta kandidater som framtidens styrelseproffs finns två väl etablerade kvinnor som från och med i höst spås ha tid för fler uppdrag. Ingird Dahlberg, Dramatenchef och ledamot i Bonniers styrelse är en, Telia-generalen Marianne Nivert, som i höst kliver av sin VD-post, en annan. Även Marie Ehrling, vice koncernchef på SAS och ledamot i Lindex styrelse, betraktas som ”högvilt”.

Som mindre oprövade kort och ”dark horses” återfinns tre kvinnor sprungna ur Stenbecks-lägret – även om den enda kvinnan som släppts in i sfärens egna styrelserum är arvtagaren Cristina Stenbeck (suppleant i maktbolaget Invik).

Christina Bellander, VD för Modern Studios, Anna Bråkenhielm, VD för Strix och Mia Brunell, finanschef på MTG har rykte om sig att vara tuffa damer och sopar lätt banan med betydligt mer färglösa och mindre kreativa manliga styrelseproffs.

Ett annat namn som nämns som attraktivt är Elisabet Ström, tidigare marknadsdirektör på Föreningssparbanken, numera knuten till Coop Norden. Nyligen annonserades att hon i april tar plats i styrelsen för IT-konsulten Resco.

Ytterligare tre kvinnor som anses högintressanta för styrelseuppdrag är Pia Rudengren, tidigare finanschef på Investor, som sedan en tid varit barnledig, samt Lilian Fossum, personalchef på Electrolux och Eva Gidlöf, fram tills nyligen VD för Cap Gemini i Sverige.

Och det här är de som finns…

Namn: Antal uppdrag Elisabeth Annell: 5 Peggy Bruzelius: 5 Maria Lilja: 5 Birgitta Johansson-Hedberg: 4 Marianne Nivert: 3

Antonia Ax:son Johnson: 2 Annette Brodin Rampe: 2 Ingrid Engström: 2 Birgitta Klasén: 2 Monica Lindstedt: 2 Ulla Litzén: 2

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets