Små indexrörelser väntas på börsen

Stockholm såg ut att börja den sista handelsdagen före helgen med aningen högre indexnoteringar, men överlag små rörelser.

I USA stängde börserna på torsdagskvällen nära nya rekordnivåer och nyheten att landets president Donald Trump ska ställas inför riksrätt hade ingen uppenbar negativ inverkan. Vid stängning hade det breda amerikanska S&P 500-indexet klättrat 0,5 procent till 3.205.

De asiatiska börserna utvecklades mestadels negativt på morgonen, även om undantag fanns och rörelserna generellt var små.

I Europa hade de ledande börsterminerna omkring klockan 8.30 sjunkit marginellt – terminerna för DAX och CAC40 var båda ned 0,1 procent. Samtidigt pekade förhandeln hos IG mot en i princip oförändrad öppning för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Bussoperatören Nobinas justerade resultat före skatt för det tredje kvartalet i räkenskapsåret 2019/2020 sjönk med 8 procent till 225 miljoner kronor. Att resultatet sjönk berodde enligt vd Magnus Rosén på att Nobina sedan slutet av andra kvartalet befinner sig i en period med omfattande så kallad kontraktsmigrering, vilket ofta ger tillfälligt lägre lönsamhet. Nobinas omsättning ökade dock till drygt 2,76 miljarder kronor, motsvarande en försäljningstillväxt på 6,3 procent varav 0,6 procent organisk.

Bilbesiktningsbolaget Opus, som Searchlight har lagt bud på, har vinstvarnat för det fjärde kvartalet där ebita-resultatet enligt bolaget kommer att vara lägre än marknadens nuvarande förväntningar. Vinstvarningen sändes ut i samband med att Opus styrelse gick ut och rekommenderade det nya, höjda budet från Searchlight på 8:50 kronor per aktie.

För Volvos vidkommande sjönk antalet EU-registreringar av kommersiella fordon med 8,9 procent i november, enligt branschorganet Acea. Nedgången var störst i kategorin tunga lastbilar, som backade 17,6 procent – det var femte månaden i rad med nedgång.

Projektengagemang ska vidta nya effektiviseringsåtgärder för att öka sin lönsamhet. Åtgärderna ska ge en årlig effekt på 55 miljoner kronor och engångskostnaden för att genomföra dem uppskattas till 25 miljoner kronor – en summa som belastar resultatet i fjärde kvartalet.

Bygghemma har köpt onlineaktören Lindström & Sondén (LSBolagen.com), som i fjol omsatte drygt 100 miljoner kronor och hade ett rörelseresultat på drygt 6 miljoner kronor.

Noterbart för SSAB-intressenter är att det amerikanska stålbolaget US Steel har spått en förlust för fjärde kvartalet och helåret, och justerar sin investeringsprognos för 2020. ”Även om stålmarknaderna i Nordamerika återhämtar sig, är Europa och rörsegmenten fortfarande svaga”, skriver bolaget.

Embracer köper spelutvecklaren Tarsier Studios, som utvecklar äventysspel och plattformspussel. Priset var 88 miljoner kronor kontakt samt 11 miljoner kronor i nya Embracer-aktier, plus en villkorad tilläggsköpeskilling.

Pareto Securities bedömer att medicinteknikbolaget Irras aktie bör avancera med 30 till 40 procent efter torsdagskvällens besked om en CE-märkning för Irraflow, ett besked som ger klartecken för försäljning i Europa.

RBC har höjt sin rekommendation för Autoliv till sector perform, medan riktkursen höjs till 88 dollar från tidigare 71. Bolagets depåbevis stängde på torsdagen på 815 kronor på Stockholmsbörsen, motsvarande cirka 86:50 dollar.

RBC har även höjt riktkursen för Veoneer, till 17 dollar från 15. Veoneer stängde på torsdagen vid 152:50 kronor, motsvarande cirka 16:20 dollar.

Per-Arne Blomquist, ny styrelseledamot i C-rad, har köpt aktier i bolaget för nära 5 miljoner kronor, enligt Finansinspektionens insynsregister. Aktierna är hans första i C-rad, enligt ägardatatjänsten Holdings.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.