Sofia Tångelin, finalist Årets Stjärnskott: ”Kreativ dans mellan affärsbeslut och risktagande”

Som chefsjurist på Venture Builder-bolaget Hidden Dreams måste man hålla jämna steg med utvecklingen i portföljbolagen. ”På ett ingenjörsmässigt vis jobbar vi ständigt med att förfina vår modell för bolagsbygge”, säger Sofia Tångelin. Nu är hon finalist i kategorin Årets stjärnskott i utmärkelsen Årets Bolagsjurist, som arrangeras av Affärsvärlden, Vinge och Sveriges Bolagsjurister.
Sofia Tångelin, finalist Årets Stjärnskott: ”Kreativ dans mellan affärsbeslut och risktagande” - tangelin

ÅRETS BOLAGSJURIST

För elfte året i rad delar Affärsvärlden ut Årets Bolagsjurist tillsammans med Sveriges Bolagsjurister och Vinge. Syftet är att lyfta bolagsjuristens roll och visa på hur bolagsjuristen gör skillnad för affären och verksamheten. Förutom huvudkategorin Årets Bolagsjurist så utses även Årets Uppdrag och Årets Stjärnskott. Vinnarna tillkännages den 19 april.

Bolagsbyggaren Hidden Dreams har som mål att starta 50 bolag på fem år. Det är ett så kallat Venture Builder-bolag som bland annat finansieras av techprofilen Saeid Esmaeilzadeh. Fokus ligger på att identifiera arbetsprocesser som verkar vara ineffektiva i olika branscher för att sedan se om det går att lösa med nya företag. Hidden Dreams är alltså inget investmentbolag, som investerar i befintliga verksamheter, utan man är med från start – som en aktiv medgrundare till bolagen som startas.

”Venture Builder-modellen är inte helt vanlig i Sverige ännu, även om det internationellt finns en hel del evidens kring konceptet. Statistiskt sett är det mindre riskabelt att investera i bolag som utvecklas baserat på en beprövad modell jämfört med att investera i enskilda startups”, säger Sofia Tångelin, chefsjurist på Hidden Dreams.

Hidden Dreams grundades år 2019 och hon började sin tjänst i december 2020. Än så länge har man startat 20 bolag och som chefsjurist är Sofia Tångelin strategiskt och operationellt ansvarig för det legala landskapet både hos moderbolaget och portföljbolagen.

”Det kan vara allt ifrån att utvärdera nykläckta affärscase och genomföra kapitalresningar, till att maximera outputen i styrelserummet och sätta exit- och tillväxtstrategier för våra portföljbolag. Mycket handlar om att vara en intern rådgivare, men också om att kunna skala, och att konstant ställa mig frågan: Hur kan jag få andra att bli så framgångsrika som möjligt?”

Modellen är ju speciell. Vad är den största utmaningen med er verksamhet?

”På ett ingenjörsmässigt vis jobbar vi ständigt med att förfina vår modell för bolagsbygge. Just nu sker detta i en tid då investeringslandskapet påverkats hårt av pandemin, geopolitiska spänningar och inflation. Under 2022 har vi dessutom sett stora nedskärningar och sänkta värderingar, särskilt bland techbolag. Detta till trots har vår modell vunnit gehör hos många av landets privata investerare och vi lyckades faktiskt resa mer kapital i fjol än tidigare år. Men, med det sagt så tror jag att vi är många inom tech-scenen som känner av utmaningarna i att upprätthålla en så pass agil verksamhet.”

Vad händer hos er i år?

”Under 2023 ska vi ännu tydligare befästa att Hidden Dreams erbjuder en ny, smart ’asset class’ som skapar fin tillväxt för privata investerare. I det arbetet har Legal en viktig uppgift när det kommer till att bygga bra bolag som externa aktörer är intresserade av att investera i och på sikt även förvärva. Och givetvis är den nöten inte helt enkel att knäcka.”

Vad håller du på med just nu och vad är största utmaningen med det?

”Något som är utmanande är att verksamheterna jag stöttar förändras hela tiden. Jag blir ständigt påmind om den kreativa dansen mellan affärsbeslut och risktagande. Mina ansvarsområden tenderar också att öka i samma takt som verksamhetens övriga initiativ. Bara den senaste tiden har vi sett ett inträde av ESG, kvalitetssäkring, användande av AI etcetera. Samtidigt ska Legal löpande projektleda, optimera för kvalitet, effektiva processer och värdeskapande aktiviteter. Att bygga en juristfunktion som kostnadseffektivt löser den uppgiften kräver ett stort mått av kreativitet och samvetsgrannhet.”

Vad har du gjort tidigare?

”Jag har en bakgrund som gruppchef i det militära där jag har varit aktiv på olika sätt i mer än tio års tid. Komplexitetsförmågan och den breda grunden i juridiken kommer från åren på Gernandt & Danielsson advokatbyrå, medan entreprenörsandan och viljan att skapa en positiv påverkan kickade igång under min tid på EQT. Jag tror att den gemensamma nämnaren rent karriärmässigt är att jag alltid har dragits till arbetsplatser där medarbetarna är företagets enskilt viktigaste tillgång.”

Vad utmärker en bra bolagsjurist, respektive chefsjurist?

”En bra bolagsjurist skapar synergier med andra stakeholders och stärker organisationens förmåga att fatta intelligenta och sunda affärbeslut. Att vara en bra chefsjurist handlar till stor del om chefsjuristens förmåga att leda, inte om att vara just chef. Jag tycker att man har lyckats när teamet mår bra, är högpresterande och har tid att optimera för pay offs istället för one offs.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets