”Sorglig slakt av ABB Fläkt”

Det tar 10 år att helt förstöra ett företag. Budskapet kommer från Lars Bern som länge kämpade för att ABB skulle undanhålla sig från att slå sönder Fläktkoncernen. 1992 gjordes det ändå och en verkamhet med över 20 miljarder i omsättning och 21 000 anställda integrerades i den stora ABB-organisationen.

Nu säljs Fläkts hjärta, verksamheten inom luftbehandlingsutrustning med inriktning på fläkt- och ventilationsprodukter, vidare till Global Air Movement. Varumärket Fläkt följer med, liksom 1500 anställda i Sverige.

”ABB:s slakt av Fläkt utgör en verklig värdeförlust för svensk industri som är exempellös. Jag var aldrig bitter. Jag tycket bara att det var en genomsorglig behandling av ett svenskt storföretag”, säger Lars Berg till Ekonomi24 efter beskedet att nu även Fläktnamnet lämnar ABB.

Lars Bern, som ägnade större delen av 1990-talet åt att kritisera ABB:s hantering av Fläkt, ser därmed ut att ha fått helt rätt. Inte bara för att ett stort svenskt miljöföretag gått i graven, utan för att det visade sig svårt att behålla människornas växt- och skaparkraft efter det att Fläktkoncernen styckats upp och företagskulturen försvunnit.

”ABB tog aldrig vara på Fläkts miljötänkande. Inom ABB reducerades miljöprofilen istället till marknadsföringskampanjer. ABB satsade aldrig på utvecklingssidan utan ville bara sälja sin gamla teknik”, säger Lars Bern.

Lars Bern var vice VD i Fläkt i början av 1990-talet och ansvarig för samarbetet mellan Fläkt och ABB. Egentligen hade dåvarande Asea ägt Fläkt sedan 1930-talet. På 1960-talet introducerades bolaget på börsen men Asea låg hela tiden kvar med en ägarandel. När ABB köpte Incentive 1988 köptes Fläkt upp på samma gång. Men fram till 1992 fick Fläkt fungera som en självständig koncern i ABB-koncernen.

”Men ABBs tillväxtstrategi som byggts upp genom förvärv och sammanslagningar har aldrig visat sig hållbar, och inte inom ABB heller. Vi såg en liknande utveckling inom LKB som såldes till Pharmacia och vi ser det pågå just nu i byggandet av tysk-amerikanska Daimler-Chrysler”, säger Lars Bern.

Beslutet att slå sönder och fullt ut integrera Fläkt i ABB fattades 1992 när hela ABB-koncernen gick dåligt. Fläkt drabbades extra hårt av den amerikanska lågkonjunkturen och det talade som förluster. Men det kortsiktiga slakttänkandet fungerar inte, enligt Lars Bern.

”Det kanske verkar OK de första åren när man drar fördel av gamla projekt som rullas ut och gamla orders som ska levereras. Men sedan tar man död på livskraften i det förvärvda bolaget. Det visar sig fullt ut först efter 10 år”.

Historien om Fläkt kan ses som ett målande exempel på det som kom att bli ABB-koncernens misslyckade företagsbygge och till slut tvinga bort Percy Barnevik på ordförandeposten. Varken Percy Barnevik, då VD för Asea och ABB, eller efterträdaren Göran Lindahl valde att lyssna på kritiken från Lars Bern och andra Fläkt-medarbetare. Än mindre ABBs storägare Wallenbergssfären.

Idag arbetar Lars Bern som konsult och föredragshållare. I början av 1990-talet skrev han boken Uthålligt ledarskap, som bland annat blev en uppgörelse med Percy Barneviks ABB-bygge. I mitten av 1990-talet kom boken ”Strategier för naturlig tillväxt” som gavs ut i samarbete med det naturliga steget, en organisation som Lars Bern var med och grundade.

Nu är Lars Bern snart klar med en bok om den nya ekonomin, där tillväxten av det immateriella kapitalet utgör fokus.

”Framöver kommer kunskapskapitalet utgöra avstampen för företagens växtkraft. Det ställer helt andra krav på ledarskap”, säger Lars Bern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.