TV: Därför lämnar Kanada Kyotoavtalet

Kanada blir först att lämna Kyotoavtalet. Det bekräftar landets miljöminister Peter Kent.

På måndagen under en presskonferens i kanadensiska Ottawa kunde landets miljöminister meddela att Kanada överge Kyotoavtalet.


Läs hela talet av miljöministern här, transkriberat av Huffington Post.

Skälet till utträdet uppges vara av ekonomisk karaktär. Enligt miljöminister Peter Kent ska Kanada spara 14 miljarder dollar som annars skulle ha gått till straffavgifter enligt miljöavtalet som den tidigare kanadensiska regeringen ingick 1997.

– Som vi har sagt tidigare, Kyoto för Kanada, tillhör det förgångna. Därför använder vi oss av vår lagliga rätt att formellt lämna Kyoto, sade miljöminister Peter Kent.

Kanada står för omkring 2 procent av de totala koldioxidutsläppen. Landets granne, USA, som inte ratificerat Kyotoprotokollet, står för omkring 20 procent av världens utsläpp.

Att Kanada lämnar var väntat då regeringen för fyra år sedan tillkännagav att uppsatta miljömål varken kommer uppnås eller eftersträvas. Sedan 1990 har landets koldioxidutsläpp ökat med omkring en tredjedel.

Miljöavtalet som bland annat hela EU står bakom syftar till att begränsa utsläppen av koldioxider.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.