Spännande högriskaktie

ANALYS Xbrane Biopharma är ett ovanligt lovande förhoppningsbolag. Affärsvärlden ser ett långsiktigt köpläge, men risken är hög.

KÖP Generika är ett välkänt fenomen inom läkemedelsindustrin. När patent på vanliga småmolekylsläkemedel går ut dyker snabbt en uppsjö generikabolag upp och pressar priset med uppåt 90 procent.

Inom de mer komplicerade biologiska läkemedlen, som utvinns ur levande celler, heter motsvarigheten till generika biosimilarer. Detta är inte exakta kopior, utan ett läkemedel som är väldigt likt orginalläkemedlet och som uppvisar samma egenskaper.

Biosimilarmarknaden är betydligt mer omogen än generikamarknaden, men väntas växa kraftigt i takt med att patent går ut på alltfler biologiska läkemedel. Då biosimilarutveckling är betydligt svårare och dyrare än att ta fram generika är konkurrenstrycket lägre, varför prisfallen generellt är betydligt mindre än inom generika. Det ger en högre lönsamhetspotential för biosimilarutvecklarna.

Flera bolag i världen jobbar med biosimilarer, och svenska Xbrane är ett av dem. Bolaget ska snart inleda en fas 3-studie för en biosimilar, Xlucane, på miljardsäljande ögonläkemedlet Lucentics där patentet går ut i USA 2020 och i Europa 2022. Sannolikheten för ett lyckat utfall är omkring 95 procent, långt över slantsinglingen som är fallet för originalläkemedel i fas 3. Det mesta talar för att Xbrane från 2022 får intäkter från Xlucane.

Riskerna är höga i Xbrane, men Affärsvärlden attraheras bland annat av marknadens stora potential, den låga värderingen relativt konkurrenterna, att bolaget har ett bra partneravtal med tyska Stada samt bolagets effektiva produktionsplattform.

En investering bör göras med ett flerårigt perspektiv och aktien bör utgöra en mindre del av portföljen.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Högriskaktie som lockar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.