Hög emissionskostnad i Xbranes företrädesemission

Bioteknikbolaget Xbrane Biopharma genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 343 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar en flagga och halar ner en annan.
Hög emissionskostnad i Xbranes företrädesemission - Xbrane Biopharma företrädesemission
Xbrane Biopharma vill ta in 343 Mkr brutto i en företrädesemission av units. Till vänster Martin Åmark, VD på Xbrane.

Teckningsperioden pågår för Xbranes företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 343 Mkr före kostnader på 43 Mkr.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om emissionen och hissade då fyra flaggor:

  • Bristfällig information
  • Kapitalbehov i trängt läge
  • Stor rabatt (Initialt)
  • Dåligt garantiupplägg

Vi tar bort flaggan om bristfällig information eftersom informationen om bland annat bolagets emissionskostnader framgår av prospektet. Dock hissas en flagga för hög emissionskostnad. Det gör att antalet flaggor på totalen blir oförändrat fyra till antalet.

Hög emissionskostnad

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Emissionskostnaderna för Xbrane uppgår till 43 Mkr, motsvarande 12% av emissionen. Det är en hög kostnad för en emission i den här storleksklassen. Som jämförelse tog Dustin i höstas in 1,7 miljarder kronor (35 Mkr i emissionskostnader), Svedbergs har nyligen tagit in 405 Mkr (14 Mkr i kostnader) och Nivika Fastigheters företrädesemission låg på 510 Mkr (29 Mkr i kostnader).

Garantiåtagarna säkrar en stor andel av Xbranes emission, motsvarande 66%, vilket förmodligen är vad som gör transaktionen onödigt dyr.

På begäran av bolaget är det rådgivaren i emissionen, Pareto, som kommenterat flaggan via Aneesh Khokar:

”Emissionskostnaden om cirka 43 Mkr är den maximala kostnaden i scenariot att emissionen tecknas för fullt, dvs för cirka 343 Mkr. Garanterna har ingått åtagande för cirka 229 Mkr och erhåller för detta en marknadsmässig ersättning om 11% i kontanter eller aktier. I det maximala kostnaden om 43 Mkr antas det att alla garanter väljer att erhålla sin ersättning kontant. Ifall garanterna väljer att erhålla sin ersättning i aktier blir emissionskostnaden 18 Mkr.”

Hur garanterna väljer att ta ut sin ersättning är okänt. Det finns en risk för att samtliga garanter i Xbranes emission vill ha kontant ersättning, och den risken har bolaget uppenbarligen bedömt som acceptabel. Vi ser det dock som negativt när för stora summor av emissioner kan hamna hos garanter eller rådgivare snarare än att återinvesteras i bolagens verksamheter.

Handel med uniträtter påbörjas under torsdagen, en dag efter att teckningsperioden inleddes. Förseningen ska bero på en teknisk begräsning hos Nasdaq, enligt ett pressmeddelande från Xbrane.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder