SPARANDE: Akelius lockbete

Löftet om 8 procent fast ränta från Akelius Insurance är lockande. Villaägare, som törs lita på Roger Akelius, kan tjäna 7.000 kronor.

Blinkande annonser på internet och utskickade broschyrer lovar 8 procent ränta till nya kunder som binder maximalt 250.000 kronor i ett år i en kapitalförsäkring hos Akelius Insurance på Cypern. Den bästa någorlunda riskfria ettårsplacering i Sverige för en privatperson är samtidigt privatobligation som ger 4 procent.

Två synsätt

4 procent extra utan risk. Det verkar för bra för att vara sant, vilket betyder att man bör bli misstänksam. Det har också flera av Affärsvärldens läsare blivit, och hört av sig.

Hur bör man se på denna typ av löfte? Det finns åtminstone två synsätt. Det första förmedlas av Kåre Halldén, vice VD för Akelius Insurance:

”Det är som när de säljer en mobiltelefon för en krona. Av erfarenhet vet vi att 93 procent av våra kunder stannar kvar efter ett år och att många sätter in mer pengar.”

Detta synsätt verkar rimligt, tycker Affärsvärlden. I utlandet betalar fondbolag ofta fem procent av investerat kapital till den mäklare som förmedlar affären. Här betalar Akelius nya kunder ”bara” fyra procent av insatt kapital för att locka in fler kunder.

Akelius har hittills under kampanjen fått nästan hundra nya kunder per dag, som i snitt sätter in 40.000 kronor. Med tanke på att många antagligen väntar till sista veckan så är det inte osannolikt att Akelius får in ungefär 400 miljoner kronor, en ökning av bolagets förvaltning med 10 procent.

Personlig garanti

Det andra synsättet är att en kapitalförsäkring hos Akelius Insurance på Cypern innebär en betydande kreditrisk. Om man placerar på ett konto i en svensk bank skyddas man av den statliga insättargarantin upp till 250.000 kronor. Om man köper en svensk privatobligation så garanteras de normalt av bolag med flera miljarder kronor i eget kapital. Men Akelius Insurance hade per årsskiftet bara 110 miljoner kronor i justerat eget kapital.

Samtidigt var balansomslutningen hos Akelius Insurance 4,3 miljarder kronor. Mardrömmen vore om någon anställd eller utomstående lyckas svindla bolaget på 10 procent av tillgångarna, då fattas plötsligt över 300 miljoner kronor.

”Ur kundernas synpunkt är den här placeringen helt riskfri”, säger Roger Akelius. ”Om någon skulle svindla bolaget så kommer jag personligen att betala mellanskillnaden på dessa 300 miljoner.”

8 procent garanterad ränta och bara ungefär en procent i skatt på kapitalförsäkringen ger intressanta möjligheter. Den som lånar 250.000 kronor extra på sin villa i ett år behöver bara betala ungefär 6 procent och skatteavdraget är 1,8 procent. Vinsten efter ett år blir alltså ungefär 7.000 kronor.

Men vad händer om 20.000 kunder nappar på detta och tillsammans sätter in fem miljarder kronor? Så stora belopp erkänner Roger Akelius att han inte kan garantera räntan på.

”Men jag har många års erfarenhet av sådan här marknadsföring och jag vet att så många människor kommer inte att nappa”, säger Roger Akelius.

Men om det trots allt händer?

”Jag vet inte, den risken tar vi”, säger Roger Akelius.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.