Sparare rusar till skogen

Ägandet i de stora svenska skogsbolagen har ökat med 30 procent sedan januari 2018. Nordnets Frida Bratt ser flera orsaker till rusningen.

I år har antalet Nordnet-sparare som äger svenska skogsbolag ökat med cirka 20 procent och sedan januari 2018 har ägandet på börsen gått upp med 30 procent. Det skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Sett till de stora bolagen har antalet Nordnet-kunder som äger Holmen ökat med cirka 40 procent och sedan årsskiftet med något under 30 procent.  Aktien har också gått bra i år. Aktien rusade efter senaste rapporten och uppgången i år summeras till 66 procent.

Vad gäller Stora Enso har antalet ägare sedan januari 2018 ökat med 113 procent och sedan årsskiftet med 66 procent. Aktien har också gått starkt på börsen. Uppgången sedan årsskftet ligger på 27 procent.

Pensionsjättarna på skogsjaktSommarens stora skogsaffär mellan Billerud Korsnäs och AMF ritar om spelplanen för skogsbolagen. Samtidigt suktar pensionskapitalet efter fler egna skogsdungar. 

Antalet ägare i Billerud Korsnäs har ökat med 33 procent sedan januari 2018. Ökningen sedan januari 2019 ligger på 15 procent och aktien har stigit med 10 procent under året.

I SCA, som sedan Essity-avknoppningen kan ses som ett renodlat skogsbolag, har antalet ägare ökat med 21 procent sedan januari 2018 och 11 procent sedan årsskiftet. Aktien har stigit med 42 procent under året.

Skogsfonder står stadigtDet sägs att pengar inte växer på träd men i skogen gör de faktiskt det. Att rata guldet för de gröna skogarna har blivit allt populärar.Men än så länge är utbudet för mindre investerare skralt. 

Nordnets Frida Bratt tror att finns flera förklaringar till att spararna lockas till skogen.

”Jag tror att det finns flera förklaringar till att spararna rusat till skogen. Att skogs- och pappersbranschen anses vara relativt stabil är en, liksom att räntorna är låga. Dessutom har skogsbolagens skog historiskt handlats till en rabatt, ungefär som att investmentbolagens aktier ofta värderas lägre underliggande bolag tillsammans. Nu såg vi att Holmen skriver upp värdet på sina skogsinnehav, vilket gladde marknaden, och spararna hoppas säkerligen på att fler bolag vill uppvärdera sin skog och ta fram värden”, skriver hon, men pekar även på att allt fler sparare kan se skogsbolagen som hållbara investeringar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.