Spararna flyr aktiefonder

Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under februari och spararna lämnade främst aktiefonder under månaden.
Spararna flyr aktiefonder - johanna-englundh-dator-900
Johanna Englundh, kvinna vid dator. Foto: Karl Gabor, Isabell Höjman/TT

Under februari gjordes nettouttag från fonder på 23,1 miljarder kronor.  Det skriver Fondbolagens förening. Främst gjordes nettouttag från aktiefonder, där uttagen summeras till 19,2 miljarder kronor. Störst var uttagen från Sverigefonder, branschfonder och USA-fonder. Dock utgjorde tillväxtmarknadsfonder, men även globalfonder, undantag och uppvisade nettoinsättningar. Under månaden var också utvecklingen på de flesta av världens aktiemarknader negativ. Värdet på Stockholmsbörsen sjönk under månaden med närmare 7%, inklusive utdelningar.

Även blandfonder och långa räntefonder noterade nettouttag, på 4,6 respektive 5,9 miljarder kronor. Korta räntefonder uppvisade dock nettoinsättningar på 6,5 miljarder.

Nettosparande i fonder 2022, mdkr

Februari Totalt 2022 Jan-Feb
Aktiefonder -19,2 -32,9
Blandfonder -4,6 -5,5
Långa räntefonder -5,9 -4,9
Korta räntefonder 6.5 10,5
Hedgefonder 0,0 0,2
Övriga fonder 0,1 1,1
Summa -23,1 -31,5

”Februari inleddes med oro kring bland annat inflation och stigande räntor, men avslutades på värsta tänkbara sätt med Rysslands invasion av Ukraina. De aktiva spararna fortsatte att dra ned på risken och samtliga fondkategorier noterade nettoutflöden under månaden, bortsett från korta räntefonder som ansågs säkra nog. Nettoutflödena från Ryssland- och Östeuropafonder låg på ungefär samma nivå som under månaden innan, vilket inte är särskilt förvånande då en fullskalig invasion var otänkbart för många innan den var ett faktum”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening och fortsätter:

”Från det att kriget utbröt fanns det inte heller särskilt många dagar för sparare att agera på, bara någon dag efter invasionen stängde Moskvabörsen och fonder med exponering mot den ryska marknaden tvingades senarelägga handeln. Som alltid och kanske mer aktuellt än någonsin: Se till att du har en god riskspridning i ditt sparande, sett till både branscher och länder, och håll fast vid din sparstrategi.”

Hittills i år ligger nettoutflödet från fonder på 31,5 miljarder kronor. Från aktiefonder uppgår nettouttagen till 32,9 miljarder. Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under februari med 224 miljarder kronor och vid slutet av månaden uppgick den till 6 408 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 4 136 miljarder, motsvarande 65%, placerade i aktiefonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco