Spararna flyr aktiefonder för tredje månaden i rad

Samtidigt som den samlade fondförmögenheten steg under mars fortsatte nettoutflödet från såväl aktiefonder som fonder totalt, visar siffror från Fondbolagens förening.
Fonder, fondförmögenheten
Foto: Henrik Montgomery / TT

Utvecklingen på flera av världens aktiemarknader var positiv i mars. Värdet på Stockholmsbörsen steg under månaden med drygt 2,5%, inklusive utdelningar. Trots detta, skriver Fondbolagens förening, såg aktiefonder ett nettoutflöde på totalt 1,6 miljarder kronor. Störst var uttagen från USA- och Europafonder. Dock utgjorde i första hand Sverigefonder, men även branschfonder och tillväxtmarknadsfonder, undantag och uppvisade nettoinsättningar.

Trots utflödet totalt för aktiefonder uppvisade indexfonder nettoinsättningar på 5,2 miljarder kronor under månaden.

Det sammanlagda nettoutflödet från fonder under mars summeras till 3,7 miljarder kronor. Utöver nettouttagen från aktiefonder noterades även uttag från blandfonder och korta räntefonder, på 1,3 respektive 1,7 miljarder kronor.

Samtidigt noterade hedgefonder och långa räntefonder, och i synnerhet företagsobligationsfonder, nettoinsättningar. Hedgefonder noterade insättningar på 0,3 miljarder och långa räntefonder insättningar på 0,6 miljarder kronor.

”För tredje månaden i rad var det uttag från såväl aktiefonder som från fonder totalt, om än på en lägre nivå än under föregående månader. De aktiva fondspararna valde att göra uttag från Nordamerika- och Europafonder medan insättningar gjordes i framför allt Sverigefonder. Noterbart är också att korta räntefonder noterade nettoutflöden i mars”, säger Fredrik Pettersson, chefsanalytiker på Fondbolagens förening.

Under månaden ökade den samlade fondförmögenheten i Sverige med närmare 58 miljarder kronor och uppgick vid utgången av mars till 6 467 miljarder. Hittills i år uppvisar fonder ett nettoutflöde på totalt 35,1 miljarder kronor och från aktiefonder uppgår nettouttagen till 34,4 miljarder.

Nettosparande i fonder, Mdkr

Mars Totalt 2022 Jan-Mar
Aktiefonder -1,6 -34,4
Blandfonder -1,3 -6,8
Långa räntefonder 0,6 -4,3
Korta räntefonder -1,7 8,8
Hedgefonder 0,3 0,5
Övriga fonder 0,1 1,2
Summa -3,7 -35,1

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets