Spararna lockas av tillväxtaktier

Inflationsoron färgade börsen i maj, och spararna vände från defensiva aktier till tillväxtaktier.
Fingerprint och Scandic är två av Nordens mest blankade aktier, enligt Holdings.
Fingerprint och Scandic är två av Nordens mest blankade aktier, enligt Holdings. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Privatspararna gör 445 400 affärer per dag i maj, en ökning med 39% jämfört med samma månad i fjol. Stockholmsbörsen har också stigit med närmare 2,5% under månaden, och den starka börsutvecklingen gjuter mod i riskaptiten, enligt Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

”Månaden har karaktäriserats av förnyad inflationsoro och globala förvaltare anger nu inflationen som det största orosmolnet framåt. Detta till trots ser vi att Stockholmsbörsen fortsätter visa styrka, vilket stärker optimismen. Faktum är att majbörsen stigit 7 av de senaste 10 åren”, säger han.

Även Nordnets sparekonom Frida Bratt pekar på att inflationsoron präglade börsen i maj.

”Vi befinner oss visserligen i en säsongmässigt svagare period, men det är inflationen som är elefanten i rummet just nu. Oron har straffat framför allt tillväxtaktier, och mycket har den senaste tiden styrts av flöden och rotation snarare än prestation hos bolagen. Inflationshotet parallellt med den allt ljusare realekonomin kan bädda för att rotationen mot värdebolag består, säger hon.

Månadens köplista hos Avanza toppas av Kinnevik, följt av Embracer och Evolution.

”Månadens topplista bjuder på en helomvändning, från förra månadens defensiva trio till maj månads tillväxtorienterade dito. Kinnevik har nu slutfört sakutdelningen av tyska Zalando och kan därefter fokusera på investeringar i mindre snabbväxande och transformativa digitala bolag. De som valt att sälja av sina inlösenrätter har rimligtvis återinvesterat de pengarna i Kinnevik och således hjälpt aktien att toppa månadens köplista”, säger Nicklas Andersson.

”Embracer aviserade nyligen sitt bästa kvartal någonsin enligt egen utsago, samtidigt som aktien sjunkit över 20% under månaden. Den kombinationen fick många sparare att trycka på köpknappen. Embracer är en favorit bland privatspararna med snart 100 000 ägare och att köpa mer när aktien är under press är rimligtvis klokt för den långsiktige”, säger han och fortsätter:

”Evolution är ytterligare en favorit bland privatspararna med strax över 82 000 ägare. Aktien har varit den mest sålda senaste tre månaderna samtidigt som den stigit kraftigt i år. Förklaringen ligger i vinsthemtagningar då antalet ägare stadigt ökat. Under månaden sålde grundarna aktier för över sex miljarder kronor vilket satte press på aktien. Som mest noterades nedgången under månaden till 21 procent, vilket gjorde att många privatsparare valde att trycka på köpknappen.”

Även hos Norndet är Evolution Gaming tillbaka i köptoppen, efter några månader på säljlistan.

”Många passade på att köpa i samband med att aktien rasade på nyheten om att de två grundarna sålt av en del av sitt innehav. Det är aldrig positivt att storägare säljer, men samma sak hände för några år sedan och aktien har ju gått som en raket sedan dess trots det. Spararna tror på Evolutions långsiktiga tillväxtmöjligheter i USA och Asien”, säger Frida Bratt.