Spararna överger aktiefonder

Under årets första volatila månad drog spararna öronen åt sig och sålde av de mer riskfyllda aktiefonderna till förmån för korta och långa räntefonder. Det skriver Fondbolagens Förening.
Aktier och fonder, aktieägare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Fondåret 2021 gick starkt, men inledningen 2022 har gått desto trögare, visar siffror från Fondbolagens Förening.

Nettosparande i fonder 2022, mdkr, januari
Aktiefonder -13,7
Blandfonder -0,9
Långa räntefonder 1,0
Korta räntefonder 4,0
Hedgefonder 0,2
Övriga fonder 0,9
Summa -8,5

Sammanlagt noterades nettouttag på 8,5 miljarder kronor i januari. Utvecklingen på aktiemarknaderna i januari var negativ och Stockholmsbörsen sjönk med knappt 10% under månaden (inklusive utdelningar). Aktiefonder noterade också uttag på 13,7 miljarder kronor. De största uttagen skedde från Sverigefonder och branschfonder, medan globalfonder och tillväxtmarknader uppvisade nettoinsättningar.

”Efter rekordfondåret 2021 inleddes 2022 med desto större dramatik. Bland orosmolnen i januari hopades stigande inflation och förväntningar om högre räntor, vilket fick spararna att dra öronen åt sig. De aktiva spararna valde att sälja av de mer riskfyllda aktiefonderna till förmån för korta och långa räntefonder. Intressant nog noterades dock ett fortsatt inflöde i globalfonder, en aktiefondskategori som seglat upp som en storfavorit för svenska fondsparare”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.

Även blandfonder uppvisade nettouttag, på 0,9 miljarder,  medan korta räntefonder såg insättningar på 4,0 miljarder kronor och långa räntefonder insättningar på 1,0 miljarder kronor, varav 0,7 miljarder i företagsobligationsfonder.

Sammantaget minskade den samlade fondförmögenheten i Sverige med 319 miljarder kronor under januari och uppgick vid utgången av januari till 6 632 miljarder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.