Sparekonomen om Spotifys rapport: Det handlar om förtroende

Idag släpper Spotify sin rapport för fjärde kvartalet. Lönsamheten är i fokus, men Nordnets sparekonom Frida Bratt tror att spararna även vill ha svar på frågor kring fejkade strömningar.

Sedan förra rapporten, då Spotify redovisade en rörelsevinst på 54 miljoner euro, har aktien lyft med 20 procent. Frågan är om streamingbolaget åter kan överraska positivt. Bolagets egen prognos ligger på en rörelseförlust på 31–131 miljoner euro.

Omsättningen under kvartalet beräknas satidigt öka till 1,74–1,94 miljarder euro, med en bruttomarginal på 23,7–25,7 procent.

Spotifys prognos för antalet aktiva användare ligger på 255-270 miljoner och antalet premiumanvändare 120-125 miljoner. Vid utgången av tredje kvartalet låg antalet betalande användare på 113 miljoner.

– Nu blir det högintressant att se årsbokslutet, där analytikerna kommer titta noga på intäkten per användare och antalet månatliga aktiva användare. Kassaflödet är också viktigt – ett positivt kassaflöde minskar risken för att behöva ta in mer pengar för att finansiera expansionen, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Samtidigt som fokus alltså ligger på lönsamheten påpekar Frida Bratt att Spotify har en tydlig tillväxtstrategi, där man köpt poddbolag för att snabbt kunna växa.

– Jag tror att investerare vill se bevis på att den här strategin fungerar, att man lyckas i ambitionen att producera eget innehåll. Vad gäller musiken är ambitionen att vara en plattform snarare än att producera eget material, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror att investerare dessutom gärna vill att Spotify uttalar sig om de kontroverser man haft kring fejkade strömningar, och vad man gör åt det. Det handlar om förtroende, och får man inte rätsida på problemet kan oron för stora stämningar komma. Det vore önskvärt om man åtminstone kunde ge en bild av problemets omfattning.

Debatten om just fejkade strömningar – hur man kan köpa sig en plats på topplistorna – är högst aktuell och både skivbolag och just streamingtjänster har lyft fram problemen med att vissa manipulerar strömningar på industriell basis.

Techanalytikern Tomas Otterbeck på Redeye menar också på att Spotify måste kommentera problemet.

– Det är oundvikligt att man kommer att behöva kommentera det. De gör smartast i att vara lite proaktiva och har någon slags utlåtande redan när man släpper rapporten. Annars kommer man garanterat få frågor om det efteråt, säger han till TT.

Enligt Frida Bratt har Nordnets kunder har ställt sig relativt kallsinniga till aktien och antalet ägare har på ett år minskat med 12 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.