”SPP kan sätta press på SHB”

Golvet är förundrat. Det går att boka lunchbord med kort varsel igen, trots att det goda vädret lyst med sin frånvaro. Kan det månne innebära att vi står inför en långvarig nedgång och att folk börjar hålla i slantarna eller är det bara en effekt av att alla vännerna sitter fastklistrade vid datorerna och gör enorma affärer?

Svaret står skrivet i stjärnorna, men klart är att en hel del aktörer gör stora affärer med tanke på svängningarna i marknaden:

– Ärligt talat. Det här var en ganska trött vecka. Inga nyheter, inga storaffärer och bara samma trötta statistik från ”over there”. Ändå har marknaden varit helt galen med sina kursrörelser. Jobbigt och när alla tror att det snart är över, då är det ju inte det. Jag gissar att vi får leva med det här hela hösten också. Sötebrödsdagarna är över, suckar en vattenkammad som ”legat snett och nu letar långa case bland de utbombade it-konsulterna”.

En lunchkamrat instämde och konstaterade att ”vollan i verkstad är ett tecken på att man ska parkera någon annanstans” och rekommenderade Astra Zeneca och ”covered calls i Ericsson, nu när alla betalar så bra igen”.

En av näringslivets höjdare tar dock nedgången med ro och ser i stället helt andra saker:

– Den här nedgången kan inte vara så allvarlig, eftersom den sker i paritet med så många tunga insiderköp. Att halva Getinge tankar stocks tolkar jag som att bolaget närmar sig ett större förvärv, för det är det enda som kan lyfta den kursen från den här nivån. Samma sak är det nog i Capio där flera personer, inklusive ordföranden, köpt på sig större poster på sistone.

Även Gunnebos vd har fyllt på portföljen, något som fick en av de välklädda att lyfta luren i strandvillan på Värmdö:

– Intressant att han fortsätter köpa på sig aktier. Bolagets rapporter har varit rätt kalla flera kvartal i rad. Antingen tror han på sina egna mål, vilket ingen annan gör, eller så kanske det helt enkelt är så att köpen görs för att han och bolaget vill signalera hur lågt värderad koncernen är. Ägarna är väl pressade, för så sent som för ett par veckor sedan gick det uppköpsrykten om bolaget. Det finns säkert ett par riskkapitalbolag som vill köpa, men jag tror inte att storägarna vill släppa Gunnebo på de här nivåerna.

Insiderköp är kanske ett tecken på att allt snart lugnar ner sig och i det läget lär väl affärerna ta fart igen. En corphjärna på semester i Frankrike hälsar att ”två bolag som just nu sitter i ett par förhandlingar är Poolia och Telelogic och båda lär leverera förvärv i år”.

Annars hör Golvet mest prat om fastigheter:

– Nu står de noterade fastighetsbolagen och många andra aktörer inför decenniets stora bytesaffärer. Vi snackar om en ny säsong av ”hela havet stormar”, men betydligt tuffare än tidigare. Jag tror att ett par börsbolag slås samman. Alla med höga förvaltningskostnader och normal skattebelastning lär hamna i större koncerner där synergier kan göras på kostnadssidan och förlustavdragen är stora. Vi står också inför ett läge då en hel del av de aktörer som köpte hus för tre-fyra år sedan, främst utländska fastighetsfonder, vill ur allt de har och det öppnar upp för mycket pussel mellan aktörerna, konstaterar en solbränd. Golvet noterade också att det snackas en hel del om Handelsbanken:

– Vi får se hur börsen utvecklas kommande månader, men ponera att vi åker ner en sväng till; ett fall på 10-20 procent från dagens nivå. I det läget kommer Handelsbanken på nytt att pressas av hela konstruktionen med SPP och då kan aktien falla rätt tungt. Det är nog egentligen bara Nordea som funkar i en sån här marknad av de fyra, säger en nyputsad sko.

Psst! Det ryktas, än gång är det bäst att tillägga, att ”flera riskkapitalbolag tittat på Haldex…”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.