Sprängfylld operatör och norskt lågpris på tur

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljens indexledning har krympt något. De närmsta börsdagarna visar drygt halva portföljen upp dagsformen.

Liksom Stockholmsbörsen har Nordiska Värdeportföljen haft en svag vecka kursmässigt. Totalavkastningen är nu +9,7 procent sedan starten den 15 december, att ställa mot +2,1 procent för Stockholmsbörsens index OMXSGI.

För portföljens del förklaras svagheten framförallt av en ny nedåttur i näst största innehavet Pandora. Här har portföljen nu 18 procent av sitt marknadsvärde, inräknat januari månads ökning. Liksom H&M (1, 2) ifrågasätts den danska smyckesjättens långtidsutsikter på bred front i marknaden. Den uppvärderingspotential som börsredaktionen landat i som huvudscenario kommer inte att komma utan fortsatt slagighet på börsen.

Telenor och Europris näst på tur i rapportfloden

Nu trappas rapportsäsongen upp på allvar.

I morgon, onsdag, rapporterar portföljens norska telekomoperatörinnehav Telenor.

I korta loppet väntar sig operatörsanalytikerna 32,1 miljarder norska kronor i omsättning och 36,6 procents ebitda-marginal, enligt SME Direkts sammanställning. Då är det redan känt att Telenors mobildotterbolag rapporterat stillastående omsättning kundbas och ebitda i Malaysia, kundökning men nära stillastående intäkter och ebitda i Bangladesh samt kundminskning men betydande ebitda-tillväxt i Thailand.

Nordiska Värdeportföljen fokuserar mindre på kvartalsutfallen och desto mer på nya kommentarer kring ytterligare strukturaffärer i Telenor-portföljen.

I nyhetsflödet har den senaste veckan varit särskilt händelserik för Telenors Central- och Östeuropadel, vars andel av koncernens omsättning och resultat är under 10 procent. Först det negativa beskedet om en midnattsräd av ungerska konkurrensmyndigheter i torsdags. Sedan positiva besked redan på fredagen: Telenor har mottagit budintresse på mobilverksamheterna i Ungern, Bulgarien, Montenegro samt Serbien och ska nu överväga möjligheterna till affär(er).

Börsredaktionen ser Telenor som en underskattat kassaflödescase med intressanta exponeringar mot såväl asiatiska tillväxtmarknader som digitaliseringen. Risken sänks av en balansräkning sprängfylld av fastigheter och infrastruktur.

På torsdagen stannar portföljens uppmärksamhet kvar i Norge. Då rapporterar lågprishandlaren Europris, ett innehav som är närmast att likna vid ett norskt ÖoB. Bandet för butik nummer 251 klipptes just i Lillehammer och i rapporten är det framförallt Europris tillväxt relativt marknaden som är av kortsiktigt intresse.

Börsredaktionens köpråd har än så länge inte burit frukt, men Europris har mycket stark norsk marknadsposition inom precis den typ av defensiv lågprishandel som kan tåla en konjunktursvacka. Som ett lågprissubstitut till dyrare konsumtion finns ingen tydlig negativ koppling till svaga norska konsumtionstal.

Veckan som följer bjuder på rapporter från nära häften av portföljens innehav, med bokslut från Bredband2, Itab, Millicom, Pandora samt Spectrum.

Teknikpremien pyser ur Itab?

Itab har fortsatt vara aktiekursmässigt svag inför sitt bokslut. Sannolikt har det inte hjälpt butiksinrednings- och butiksautomationsbolaget att amerikanska näthandelsjätten Amazons kassalösa fysiska butiker har valt plockscanning, snarare än de automatiserade kassautcheckningstunnlar som Itab länge satsade tungt på. Itab säger sig tro på sitt eget plockalternativ Airflow Pick&Go men börsen köper det än så länge inte.

För Nordiska Värdeportföljen är lockelsen i Itab att betala för starka marknadspositioner inom butiksinredningar, och att då få kassasystemdelen som en uppsidesmöjlighet på köpet. Många tillväxtinvesterare tänker sannolikt tvärtom och ser den minskade hajpen kring bolagets framtidsteknik som ett orosmoln. Börsredaktionen förnyade sitt köpråd i höstas.

10 procents kassandel

Största innehavet Eolus Vind har redan rapporterat ett resultatmässigt mellankvartal, vilket systerportföljen Avkastningsportföljen kommenterade i förra veckan. Nu har förra räkenskapsårets ordinarie utdelning på 1,5 kronor per aktie avskilts. Det minskar Nordiska Värdeportföljens exponering i Eolus till 22 procent samtidigt som portföljens kassandel ökat till 10 procent. Anskaffningskursen i Eolus har justerats nedåt med utdelningen för att spegla investeringens totalavkastning.

Nordiska Värdeportföljen 2018-01-30 (intradag).PNGNordiska Värdeportföljen 2018-01-30 (intradag)

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco