Stark jobbrapport ger USA-terminerna skjuts uppåt

En starkare jobbrapport för november än väntat eldade på uppgången i terminerna för de ledande amerikanska börserna inför fredagens öppning.

Dollarn stärktes och USA-räntorna steg 5-6 punkter efter rapporten som visade att sysselsättningen steg med 266.000 personer, jämfört med väntade 185.000, samtidigt som utfallen för föregående två månader reviderades upp.

Arbetslösheten uppgick till 3,5 procent, vilket var lägre än väntade 3,6 procent, samtidigt som timlönerna steg 3,1 procent i årstakt, vilket var snäppet mer än väntade 3,0 procent.

Urstarka amerikanska jobbsiffrorAntalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 266.000 personer i november. Arbetslösheten uppgick till 3,5 procent, jämfört med 3,6 procent månaden före. 

Vid 14.45-tiden var terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 upp 0,6 procent samtidigt som Nasdaq 100-terminen noterades upp 0,7 procent.

Handelsförhandlingarna mellan USA och Kina är annars fortsatt i blickfånget även om det inte finns så mycket konkret att ta på, förutom det faktum att tidsfristen den 15 december kommer närmare. Det är då Trump-administrationen har flaggat för tullar på återstående importvaror från Kina, knappt 160 miljarder dollar.

Donald Trump sade under torsdagen att USA har “väldigt bra samtal” med Kina och att “något kan hända” angående en lösning innan den 15 december.

Förhoppningar på handelsfronten ledde också till ett positivt börsklimat i Asien såväl som i Europa.

Oljepriserna handlades något lägre på fredagseftermiddagen, med WTI-oljan ned 0,7 procent, efter prisrusningen tidigare i veckan. Opec+ har bekräftat att man är överens om en produktionsminskning med 0,5 miljoner fat per dag.

I förhandeln med enskilda aktier gick Uber ned 1,0 procent. Skjutsdelningstjänsten fick under fjolåret in över 3.000 anmälningar om sexuella övergrepp från förare, enligt en rapport som avser att förbättra säkerheten och bevisa att bolaget faktiskt agerar efter att myndigheter kritiserat verksamheten ur flera aspekter.

Elbilstillverkaren Tesla stärktes 2,0 procent till 337 dollar. Morgan Stanley har kvar sin riktkurs om 250 dollar och rekommendationen jämvikt, men säger nu att det optimistiska scenariot är 500 dollar per aktie snarare än 440 dollar. Den nyligen uppvisade Cybertrucken och ett mer optimistiskt scenario i Kina ligger bakom den förbättrade kurspotentialen.

Vidare har kinesiska industridepartementet listat Teslas Model 3 som en av de fordonsmodeller med förnybarhetsprofil som rekommenderas få stöd av statliga subventioner.

Smith & Wessons moderbolag American Outdoor Brands har höjt sin prognos för räkenskapsåret som sträcker sig till och med april 2020, efter en ökad efterfrågan på skjutvapen i USA under andra halvan 2019. I förhandeln steg American Outdoor 6,0 procent.

På fredagens fortsatta makroagenda finns USA-statistik i form av grossistlager och Michiganindex, siffror som presenteras klockan 16.00.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här